5 sfaturi utile pentru demararea unei afaceri- start-up
Dupa depasirea momentului de indecizie daca sa iti deschizi sau nu un business , pasii logici si concreti sunt urmatorii :
1.Fa-ti o lista cu toate abilitatile pe care le detii in acest moment. Mai intocmeste o lista cu tipurile de business pe care doresti si ti-ar place sa le faci. Dupa ce ai facut acesti pasi imperecheaza abilitatile cu lista de business-uri . Alege acel/acele business-uri la care te pricepi cel mai bine.
2. Dupa ce ai ales tipul de business dorit verifica ce abilitati suplimentare ai nevoie sa desfasori acel business si executa actiunile necesare astfel incat sa le dobandesti (cursuri,coaching,mentor , imbogatire experienta ).
3.Analiza ideii de afaceri . In acest context exista mai multe metode de testare a afacerii/ideii. Cateva exemple : SWOT, sondaje de piata, surse de specialitate,statistici.
4. Intocmirea planului de afaceri , care contine mai multe categorii de date si informatii, asfel :
- Obiectivele afacerii – pornind de la ideea afacerii /scopul afacerii determinam efectele pe care le genereaza acea afacere astfel rezultatele afacerii devin obiectivele afacerii ;
- Obiectivele afacerii se transpun in activitati concrete cu termene limita ( unde sunt,unde vreau sa ajung, pana cand ). Transpuneti activitatile intr-o ordine logica si cronologica astfel incat sa obtii un calendar de activitati cu responsabili, termene limita.
- Pe baza acestor activitati poti estima si bugetul si necesarul de resurse umane si tehnologice,marketing , mai precis cost /activitati si resurse /activitati;
- Estimarea veniturilor si cheltuielilor lunare precum si marja de profit pe primii 3-4 ani. Acest cash flow este esential pentru a putea sustin firma in primele luni ,an pana firma intra in profit;
- Analizeaza ,estimeaza si anticipeaza riscurile. Exista o multitudine de metode in acest sens . Cea mai simpla este aceea de a acorda note de la 1la 3 pentru riscurile identificate .Un risc peste 2,5 este considerat mare. Totodata anticipeaza probabilitatea aparitiei riscului si prevede un plan de masuri in cazul ca riscul apare.
- Surse finantare,descopera ce necesar de finantare e nevoie si daca ai nevoie de buget suplimentare gaseste alti factori interesati in proiect ,sponsori, fonduri europene ,banca ,etc.
5.Infiintare firma, autorizatii, si nu uita contabilul este necesar din prima zi existenta a firmei. Relatiile de infiintare se obtin de la Registrul Comertului.
Mult success !
Daca doriti mai multe detalii contactati-ne la adresa :
Foarte utile sfaturile. Multumim de articol!
Cu drag !