Legile interne ale banilor -Episodul 4

Video Aici

In episodul 4 din seria Legile interne ale banilor , vom vorbi despre frane si vom calcula suma la care este setat tiparul tau financiar.

Frane in evolutie personala si financiara :

 1. Victimizarea
 2. Teama /frica
 3. Ingrijorarea
 4. Lenea ( demotivare ,amanare ,etc
 5. Neincrederea
 6. Neputinta
 7. Credinte limitative ,autoproclamari
 8. Autosuficienta
 9. Neiertarea
 10. Izolarea

In continuare vom vorbi despre victimizare .

Ati observant vreodata la voi sau la altii modurile in care ne exprimam de-a lungul unei zile ?

Fraze aparent inofensive le rostim fara ca macar sa ne dam seama de consecinte si impact ? Cu atat mai mult cu cat societatea a dezvoltat un ritual de a vorbi despre necazuri si probleme .

Daca te intreaba cineva ce faci si raspunzi : Bine , super , excelent ,toate bune…parca s-a inchis conversatia ….dar cand spui ceva de genul : nu prea bine , rau , am niste probleme…vine intrebarea ce probleme ? si atunci incepem si ajungem si la cutare persoana care a patit asa , care are problema asta sau asemanatoare sammd.

Micile noastre vaicareli : cand sa cumpar painea preferata s-a terminat chiar in fata mea, am pierdut autobuzul eram doi  pasi de el si a trebuit sa mai astept  jumatate de ora sau sa merg pejos 1 km , cand sa ajung la interviul pentru job-ul visurilor am facut o pana si am pierdut interviul samd …aceste vesnice ghinioane pe care le povestim zilnic oricui ne asculta .

E adevarat ,sunt si probleme majore pe care le discutam cu familia , cei mai buni prieteni ,dar nu cu toata urbea .

Te transpui intr-o  de multe ori in rolul de victima . Nu mai vorbim de job ,daca ai un sef autoritar , un coleg pe care nu ai curajul s ail infrunti.

Sau , castigi niste bani ,dar ti-i popreste ANAF , sau se strica masina sau orice nu conteaza .

Esti un ghiniosist , ce mai !

E adevarat ca circumstantele : educatie, famailia in care ai crescut sau cresti , cartierul , scoala te predispun spre anume circumstante …cu toate astea cine creaza circumstantele ?

Ti-ai atins intregul potential personal, financiar ?

Daca nu , atunci lasa ghinionul si treci la actiune !

Asa cum am maid at exemplul cu gradina …daca lasi gradina neingrijita , in acest caz gradina mintii tale si a inmii tale neingrijita cu siguranta va creste ceva, dar este posibil sa nu fi multumit de rezultat ….asadar cultiva tu , nu lasa sa creasca ceva …o sa fie cumva .

 

Daca esti ca majoritatea 80% din oameni , posibil ca la ora asta sa te lupti cu datorii, credite neperformante , probleme de sanitate , singuratate ,depresie .

Toate acestea s-au dezvoltat in timp , nu te-ai trezit instant in faliment ,cu diabet ,obez samd .

Si credeti-ma ca am invatat din plin toate astea pe propria piele .

Aparanent te consideri victima unor ghinioane , in realitate este vorba de alegeri.

Modul in care iei decizii…Deobicei luam decizii bazate pe experienta , convingeri si valori. Dar ,din pacate de multe ori convingerile noastre sunt limitative , valorile noastre scartie sau sunt dogme  si experiente negative si vom lua decizii de aparare ,protective, conservare .

Asadar putem lua decizii bazate pe frica , ingrijorare , valori eronate ,credinte false , idei absolute , inflexibilitate samd.

Unii oameni chiar traiesc intr-un ciclu de victimizare perpetua , unii nici macar nu mai ralizeaza sunt pe modul automat .

Altii sunt bine mersi in capcana confortului : job , carierera , salariu mare  , copii la programe educationale de top, bone supercalificate , dar ce folos daca muncesti 70-80 ore pe saptamana, iti vezi familia cateva ore ,iar copiii iti sunt crescuti de alti.

Asadar trebuie echilibrate aspectele vietii. Si revin cu intrebare …

Ti-ai atins potentialul maxim ?

Impotmolirea intr-un ciclu de viata care nu te face fericit , iti fura pacea si bucuria nu este benefic.

Deobicei ramanem impotmoliti intr-un astfel de ciclu datorita :

 1. Programari _ copilarie,scoala ,media, religie, anturaj etc
 2. Convingeri limitative- nu am alta varianta , nu e de mine , eu nu sunt ca…
 3. Lipsa de viziune (scop)

Astfel , daca esti intr-un anturaj care te tine pe loc -schimba-l , daca te uiti la stiri , filme agresive , filme bogate in meme…schimba , daca grupul tau religios te face sa te simti inapt ,nevrednic si in saracie-schimba-l, job,colegi ,starea ta actuala…esti gras-slabeste

Nu conteaza venitul actual, nu conteaza ce greseli ai facut conteaza ce vei face de acum incolo cu trupul tau, cu mintea ta ,cu sufletul tau.

Ca este o serie despre bani , hai sa vedem …la ce valoare este setat nivelul tau financiar .

Fa-ti o axa a timpului de cand castigi bani si pana in present ( anuala) si trece media veniturilor an de an . Si fa o medie . Analizeaza varfurile – ce le-a produs,cum ai facut ,ce a fost acolo , la fel evidentiaza si caderile …ce s-a intamplat ?

Nu fi superficial , nu te grabi ! Acorda atentia si timpul necesare acestei introspectii.

Acum ai aflat valoarea ta ca nivel financiar ca medie si suisuri coborasuri.

Acum alege un nou nivel, nu exagera , te poti reseta dup amici victorii si duce stacheta mai sus …Acum scrie suma lunara ,anuala noua dorita .Bun!

Fa acum un jurnal , un plan pe care sa-l urmezi zilnic.

Secretul sta in constientizare .

Planul sa contina scopuri , viziuni .Eu am si rubrica idei geniale.Sa contina obiective si modalitati de schimbare concrete a convingerilor , vorbelor , gandurilor….schimba tot ce nu te sustine si nu te mai victimiza ….Deja unele blocaje au fost depasite daca ai practicat exercitiile din episoadele anterioare .

Daca vrei sa fi bogat studiaza ce fac oamenii bogati : ce citesc , cum vorbesc ,citeste biografiile , poarta-te ca un bogat chiar daca nu esti. Asta nu inseamna sa mergi acum la showroom sa iti iei cea mai scumpa masina 😊 …sa te bagi in datorii sis a creezi un fals …ci intra incet in rolul personajului si traieste-l.

Pe langa jurnal si planul de actiune nu uita de puterea declaratiilor /a rugaciunilor adresate Universului divin .

Exemple :

 1. Castig x lei net lunar facand cea ce imi place intr-un mod placut prin gratie divina .
 2. Banii de care am nevoie ajung la mine intodeauna la timp prin gratie divina
 3. Astazi progresez si ma devolt sppritual si financiar conform planului lui Dumnezeu pentru viata mea.
 4. Sunt un magnet urias pentru bunasatrea mea si ajut si pe altii din excedent.

Alegeti ce vi se potriveste .

Verset biblic :

Psalm 144 cu 13- acest Psalm mi s-a parut potrivit subiectului de astazi

„Grânarele noastre sunt pline şi gem de tot felul de merinde; turmele ni se înmulţesc cu miile, cu zecile de mii, în câmpiile noastre: viţelele noastre sunt prăsitoare; nu-i nicio pagubă, nicio robie, niciun ţipăt în uliţele noastre!Ferice de poporul care stă astfel! Ferice de poporul al cărui Dumnezeu este Domnul!”

Transpus la persoana intai :

„Granarele mele sunt pline de dau pe dinanfara , roadele mele se inmultesc cu mile si zecile de mii , ma incred in Dumnezeu cu toata putrea si dragostea mea, caci de la el imi vin toate si la el se intorc toate .”

Granare = talentele , job-ul tau , afacerea ta

Roadele = rezultatele tale

Robie= eliberare de frane ,conditionari samd

Tipat= teama, durere, esec

Succes !

Pentru a fi in contact cu nutatile  aboneaza-te la newsletter  Aici