Cum să dezvolți inteligența emoțională la un copil ?

Cu totii ne dorim copii  buni , talentati ,fericiti .

In principal ne nastem perfecti si fara cusur. In timp prin educatie si experiente incepem sa umplem spatiul mental cu informatii (limbajul ,  denumirile din  mediul inconjurator , functionalitati , samd) ,dar populam acest mediu mental si cu experiente si trairi filtrate prin propriile instrumente psihologice si le transpunem in emotii si comportamente . Multe din aceste comportamente invatate in copilarie ne insotesc toata viata adulta .

Desi accentul pe dezvoltarea inteligentei emotionale ( EQ) este tot mai pronuntat in ceea ce priveste cresterea si lucrul cu copiii ,  multa lume nu stie ce inseamna si ce beneficii are dezvoltarea acestui aspect al fiintei noastre si a copiilor .

Cum putem,insa,creste acest super- copil, daca noi parintii si educatorii lor avem carente in acest domeniu ?

Raspunsul este simplu …Putem sa ne educam in primul rand pe noi , sa dezvoltam aspectele EQ personale  si vom avea numai de castigat.

Ce este inteligența emoțională?

În termeni simpli, capacitatea unui individ de a-și înțelege propriile emoții, precum și ale altora, este ceea ce constituie inteligență emoțională. Oamenii care au o inteligență emoțională ridicată sunt atenți să observe cum emoțiile îi afectează pe ceilalți și înțeleg motivațiile din spatele acțiunilor lor. Inteligența emoțională este măsurată cu EQ, care este diferită de IQ.

Scopul acestui articol este de da cateva indicatii despre acest domeniu al dezvoltarii personale si beneficiile lui.

Voi schematiza competentele EQ  copii si adulti. In principal aceste competente sunt similare copiilor si adultilor , doar modalitatile difera si sunt impartite in doua grupe : interpersonale si intrapersonale .

 

Importanța inteligenței emoționale pentru copii

Inteligența emoțională este un marker cheie în stabilirea cât de bine va fi un copil echilibrat în propria sa viață, precum și în diverse situații sociale care implică interacțiunea cu oamenii pe diferite spectre emoționale.

Voi lua in discutie cateva elemente cheie din tabelul de mai sus.

  • Conștientizarea Sinelui

A avea o inteligență emoțională ridicată permite unui copil să-și înțeleagă propriile emoții și să știe foarte bine de ce simte ceea ce simte. De asemenea, el poate înțelege ce  simte cand comite o acțiune și de unde provine acel sentiment. Această conștientizare de sine este absolut necesară pentru a înțelege care sunt punctele sale  forte și punctele slabe.

  • Reglarea propriilor acțiuni

După ce a dezvoltat o bună înțelegere a motivului pentru care simte ceea ce simte si face ceea ce face , un copil cu o inteligență emoțională bună poate apoi să depună eforturi în corectarea acțiunilor sale și să se asigure că orice impulsuri care ar putea dăuna pentru sine sau pentru alții sunt ținute sub control. El poate gandi  și poate înțelege că emoția nu trebuie neapărat să se transpună într-o acțiune dăunătoare.

  • Empatizarea cu alții

Doar o persoană care se poate înțelege bine pe sine se poate empatiza pe deplin și cu succes cu ceilalți.  Copiii care sunt capabili să se conecteze cu latura lor emoțională și să o utilizeze bine, pot empatiza cu ceilalți într-o situație similară și pot înțelege mai mult sentimentele celor din jur.

  • Abilități sociale mai bune

Interacțiunea cu oamenii și crearea de relații bune este o provocare în varietatea contextelor  emoționale ale fiecărui individ. Copiii cu inteligență emoțională ridicată pot crește pentru a fi oameni care se pot conecta cu ușurință la ceilalți și își pot păstra identitatea prin a fi o persoanalitate socială puternică.

 

In continuare voi enumera cateva indrumari privind dezvoltarea EQ la copii. Aceste elemente de mai jos se predau copiilor prin joc, povesti ,observare directa samd. Există numeroase activități de inteligență emoțională pentru copii pe care le puteți întreprinde pentru a-i aseza pe calea de a fi persoane mai bune și cu  un coeficient emoțional bun.

Foarte important sa fie si cel ce ii invata dezvoltat emotional. Nu poti cere ceva ce tu nu ai.

 

Cum să dezvolți inteligența emoțională la un copil?

  • Învăța-l cum să ramana calm într-un moment de furie

Pentru asta este important sa fi si tu un exemplu pentru el in acest sens . Nu raspunde furiei cu furie , ci asteapta un moment bun pentru a discuta despre ceea s-a intamplat . Evaluati situatia , cum putea sa gestioneze mai bine momentul, cum ar putea actiona mai bine data viitoare .

  • Comunicare sentimente

Învață-ți copilul să fie deschis să-și exprime emoțiile, făcând să fie un mediu sigur pentru asta.  Comunicarea este primul pas în rezolvarea oricărei situații.

  • Încurajați performanțele bune

Copiii nu sunt capabili să-și controleze ușor impulsurile și emoțiile. Acesta este motivul pentru care, dacă copilul tău obișnuiește să arunce lucrurile în jur apoi ,  într-o zi, nu face acest lucru ,ci comunica ca este suparat , îmbrățișează-l și anunță-l că ești mândru de faptul că a comunicat și nu și-a dezlănțuit furia în aruncarea lucrurilor.

  • Un joc cu suma non-zero

Lasă-ți copiii să învețe la început de viață că nu orice decizie este un câștig sau pierdere. Întotdeauna pot exista soluții care pot fi câștigătoare. Învață-i conceptul de compromis/negociere care poate fi inițiat numai după stabilirea unei comunicări clare și calme.

  • Identificați motivația lor

Urmărește-ți copilul și află ce anume îl menține motivat. Vorbeste cu el pe acele linii concentrându-te pe aspectele care funcționează în acest sens. Îl puteți conștientiza că este bine să continue , să încerce în ciuda eșecului și să-l ajutați să-și folosească emoțiile pentru a atinge obiectivele pe care și le-a propus.

  • Predați afirmațiile pozitive despre sine

Nu vei fi mereu în preajmă pentru a-ți încuraja copilul și el trebuie să înceapă să facă lucrurile în mod independent. Permiteți-i să înțeleagă faptul că poate folosi vorbirea pozitivă despre sine pentru a-l face să-și gestioneze mai bine emoțiile și să se mențină concentrat și motivat pe tot parcursul.

  • Concentrați-vă pe rezolvarea problemelor

Atunci când se confruntă cu obstacole și probleme, ajută-ți copilul să înțeleagă că este mai bine să înțeleagă problema și să o abordeze bucată cu bucată ( pas cu pas ) decât să renunte  și să fie întristat sau invins  de ea. Abilitățile de rezolvare a problemelor sunt foarte utile pentru intreaga  viață.

  • Calmându-se singuri

Învață-ți copilul metode de a preveni acțiunea impulsivă, cum ar fi respirația profundă și numărarea lentă până la 10 ori consumul de apă. Multe tehnici ca acestea sunt eficiente pentru a calma  imediat.

  • Conștientizează-le starea de stres

Prevenirea unei probleme este mai bună decât rezolvarea. Prin urmare, învățați-vă copilul să fie conștient de orice situații sau declanșatoare care ar putea provoca stres în el. Cunoscând asta, el poate lua măsurile adecvate pentru a le evita sau pentru a se pregăti pentru a le înfrunta fără a se preda emoțiilor sale.

  • Înțelegerea emoțiilor altora

Învățarea de a citi fețele oamenilor și diverse semne verbale și non-verbale este o modalitate bună de a invata despre emotii .  Lăsați-vă copilul să conștientizeze diverse semne pe care le are el însuși, astfel încât să poată fi mai conștient de faptul cum apar la alții. Observati poze, oameni , filmulete si identificati impreuna emotiile.

  • Incurajeaza-l sa fie deschis si să vorbeasca liber

Faceți-vă confortabil copilul să vă vorbească despre orice aspect cu care  s-ar putea confrunta. Este extrem de necesar să aveți un canal de comunicare în care copilul dvs. să poată avea încredere și să fie deschis.

  • Etichetarea emoțiilor

Uneori, situația poate fi destul de complexă pentru a înțelege ce anume ar putea simți copilul tău. În astfel de cazuri, a-l ajuta să eticheteze emoția în termeni simpli, nu numai că poate clarifica lucrurile pentru tine, dar îl poate ajuta să înțeleagă ce simte și el.

  • Acceptați-vă copilul pentru cine este el

Nu orice copil este la fel. Unii sunt sensibili, alții au probleme de furie. Spune-i verbal copilului tău că ești conștient de ceea ce simte și oferă-te pentru a-l ajuta. Acceptarea poate opri situația să se agraveze. Etichetarea si comparatiile agreaveaza situatia.

Sper ca aceste sfaturi au fost utile .

Pentru a invata mai multe despre EQ va astept la cursul  de Inteligenta Emotionala . Detalii si inscrieri aici