9 strategii financiare eficiente-planificare financiara

Cand vine vorba de planificarea financiara exista mai multe modalitati si sfaturi ,doua cele mai uzuale sunt : scadere cheltuieli sau crestere venit .

In multe situatii este greu sa reducem din cheltuieli in conditiile in care preturile cresc semnificativ de la un an altul. Mai ales in 2020 cred ca toti am resimtit semnificativ cresterea cosului zilnic . Cresterea veniturilor este desigur o varianta buna atat timp cat nu vom creste si cheltuielile .

Eu consider ca cea mai buna varianta este sa imbinam ambele sfaturi astfel incat sa urmarim „unde se duc banii” concomitent cu cresterea fluxului de numerar.

Dealtfel cand vine vorba de bani , cea mai buna ecuatie este : sa stii sa faci bani + sa stii sa ii protejezi ( asigura) + sa stii sa investesti .  Am mai multe articole pe subiect , le gasesti pe Blog, si un curs de finante personale unde aveti de A la Z toate informatiile necesare pentru a va gestiona mai bine banii.

Iată in continuare 9 lucruri pe care le puteți face pentru a crește șansele de a economisi cu succes bani. Nu numai pentru obiectivele pe termen scurt cum ar fi o vacanță, dar cele pe termen lung cum  ar fi construirea unei case.

#1. Faceți un buget

În centrul oricărui plan de economii este un buget. Bugetarea vă ajută să prioritizați cheltuielile și să găsiți un echilibru între cheltuieli și economii pe parcursul unui an întreg.

Prin verificarea extraselor de cont, facturilor, extraselor de cont ale băncilor și chitanțelor, puteți efectua toate cheltuielile obișnuite cum ar fi chiria sau împrumutul bancar , transportul, asigurararile  și utilitatile .

Apoi deduceți aceste cheltuieli din venituri  – locul de muncă cu normă întreagă sau cu fracțiune de normă sau locul de muncă ocazional, pensia, prestațiile guvernamentale, plățile pentru susținerea copilului, venituri din investiții sau o afacere , etc.

Dacă cheltuiți mai mult decât câștigați, întrebați-vă ce ați putea tăia sau reduce. Care sunt urgentele sau chiar „hemoragiile” financiare.

Atunci când lucrati la prioritățile financiare , gândiți-vă la elementele de care aveți nevoie pentru cheltuielile de bază și care sunt acele lucruri pe care le-ar putea elimina sau amana o vreme ( recompensa amanata) pentru atingerea unui obiectiv de economisire .

Este recomandabil să vă actualizați bugetul cel puțin o dată pe an. Sau mai frecvent dacă circumstanțele dumneavoastră se schimbă semnificativ (de exemplu, obținerea sau pierderea unui loc de muncă, un copil).

#2. Urmăriți-vă cheltuielile

Putem cădea în capcana de a gandi ca ,cheltuielile pe lucruri mari este ceea ce ne bagă în probleme, adevarul  este ca  lucrurile marunte  sau ieftine ne scot mai multi bani din buzunar.

De aceea, este important să țineți evidența cheltuielilor de zi cu zi, astfel încât să nu trăiti dincolo de mijloacele voastre. Extrasul de cont vă va spune câți bani intra în contul bancar și cât de multi ies . Apoi, îl puteți compara cu bugetul pentru a vedea dacă rămâneți sau nu in bugetul stabilit. Apoi puteți identifica zonele în care aveți posibilitatea să luati masuri, sa va cunoasteti comportamentul financiar .

#3. Achitați-vă datoriile paguboase

Cu ratele dobânzilor peste medie, in special la IFN-uri , este ușor sa intram in plasa datoriilor fara sfarsit .

Un exemplu de economie este plata integrală și la timp a cardului de credit pentru a evita dobanzile  și taxele de întârziere.

Evaluati-va toate creditele si configurati plati prin debit direct platind cu 10-15% in plus decat minimul necesar acolo unde aveti datorii „rele”.

Găsiți un card de credit cu un program de recompense de cash-back și la fiecare câteva luni răscumpărati recompensele și apoi puneți acea sumă de bani într-un cont bancar pe care l-ati rezervat doar pentru economii.

#4. Deschiderea unui cont de economii

Prin restricționarea accesului la bani, conturile de economii vă pot oferi o rată a dobânzii mai mare decât un cont de tranzacții de bază.

Conturile de economii sunt undeva unde puteți pune o parte sau toate veniturile suplimentare sau planificate in acest scop  – suma rămasă după plata pentru necesitățile personale și fiscale. Puteți să vă feriți de tentația de a cheltui acești bani prin configurarea unor transferuri automate, programate din contul principal (contul de tranzacții) în contul de economii.

Exista institutii si banci care au produse de investitii cu dobanzi superioare unui depozit. Puteti face un tur de informare pentru a decide .

 

#5. Concentrați-vă pe cheltuielile recurente

În timp fiecare pic ajută si devine strop.

Treceți peste extrasele de cont și uitați-vă la toate lucrurile pe care le-ați cheltuit în ultimul an.Apoi, a se vedea câți bani puteați economisi pe ele, de exemplu, refinanțarea împrumutului, compararea furnizorilor de asigurări și alte servicii. Rezilierea unui abonament cu retragere automata de care ai uitat si nu il mai folosesti.

 

Exemple : un  furnizor de energie mai ieftin ar putea reduce factura de energie cu aproape jumătate; verifica abonament cablu si vezi ce extra servicii ai si daca le folosesti samd .Costurile cu asigurarile pot ajunge la câteva sute sau mia de euro pe an, astfel încât o economie de 10% ar putea echivala cu o economie buna.

Reducerea costurilor de combustibil utilizand carduri bonus. Chiar dacă sunteți mulțumit de furnizorii de servicii de telefonie mobilă și internet, întrebați-i dacă au un plan mai ieftin. Acestea sunt informații pe care nu le oferă întotdeauna voluntari clienților existenți ci trebuie sa verificati asta anual.

#6. Controlează-ți impulsurile

Cardurile de credit, bancomatele și cumpărăturile online facilitează mai mult ca oricând cheltuirea banilor. Mai ales pe lucruri pe care le dorim, mai degrabă decât avem nevoie; măsura în care cedăm ispitei se reduce de obicei la voința noastră. Si atunci ajungem la autocontrol , autocontolul se antreneaza ca orice obicei pe care dorim sa il implementam.

Dacă vedeți ceva așteptați cel puțin o zi înainte de a cumpăra – 30 de zile în cazul în care este o achiziție non-necesara mare. S-ar putea sa descoperiti ca  nevoia trece. Un alt mod de scurt-circuitare a impulsului de a cumpăra este de a calcula cât de multe ore de muncă reprezintă prețul de achiziție , sunt șanse mari sa descoperiti ca  nu merită.

#7. Planificați-vă mesele

Planificarea meselor este una dintre cele mai simple modalități de a economisi bani.

Dacă știți ce mâncați pentru o săptămână și ati cumpărat în consecință, nu va fi nevoie de vizite aleatorii la supermarket. Vizitele suplimentare au ca rezultat cheltuirea mai multor bani și chiar risipirea alimentelor.

Acest mod de bugeta  va fi chiar mai ușor de a rămâne în cadrul bugetului de cumpărare daca te folosesti de reduceri,promotii si elimini risipa de mancare . Ai calculat vreodata cata mancare arunci sau cat cheltui in plus la cumparaturi ?

 

#8. Evitați o mentalitate de sărăcie

Mulți oameni considerara cumpătarea si folosirea banilor și alte resurse cu atenție și nu cu risipă ca o virtute. Evident cumpatarea ne ajuta in planul de economii.

.Însa in cele din urmă, singura modalitate de a avansa financiar este să va concentrati  pe a câștiga, a economisi și a investi.

Concentarea pe  sărăcie, sau lipsa duce la o stare de saracie si lipsa , actiunile vin din zona de saracie , nu din cea de abundenta si rezultatele sunt in functie de mindset si zona pe care te concentrezi.

Stand in mentalitatea de saracie oamenii tind să aibă convingeri auto-limitative și de a lua decizii bazate pe teama de pierdere sau eșec. În schimb, oamenii cu o mentalitate de prosperitate si abundență deciziile lor sunt bazate pe  beneficii posibile nu pe lipsuri.Un curs foarte util si complet in legatura cu mindetul este Legile interne ale banilor.

#9. Utilizați planificatorul nostru de obiective , buget si economii

Utilizați un planificator  de obiective ,buget si  economii  pentru a afla cât de mult trebuie să economisiti  în mod regulat pentru a vă atinge obiectivele.

Planificatorul din cursul nostru de educatie financiara vă permite, de asemenea, să încărcați o imagine a lucrului pentru care economisiți, creaza automat diagrame si comparatoare statistice.

Totodata puteti utiliza si aplicatii ,multe gratuite si foarte bune .

Daca veti utiliza toate sfaturile din acest articol veti fi deja in castig .

Daca doriti mai multe despre a castiga-proteja-investi banii , inscrieti-va la :

Legile interne ale banilor

Energiser Financiar

Mult succes !

Cu drag ,

Amalia

Surse foto : pixabay