9 lectii de viata de la Sun Tzu – arta razboiului

“Arta războiului” rămâne pe cele mai faimoase texte militare din lume, la 2.500 de ani după ce a fost publicată de Sun Tze (孙子 Sūnzi), un consilier care a trăit probabil în perioada primăverii și toamnei (776-471 î.Hr.). Cu toate acestea, acum este considerat de guru de afaceri chiar si astăzi .

LECȚIA 1: ALEGEȚI-VĂ BĂTĂLIILE

“Va câștiga cine știe când să lupte și când să nu lupte.”

Ar trebui să știm ce putem realiza și în ce domenii vom avea cel mai mare succes pentru a profita din plin de timpul și resursele disponibile. Sun Tzu recomandă comandanților militari să evite să-și răspândească forțele prea subțiri, deoarece acest lucru ar face o armată mai slabă pe tot parcursul. În mod similar, în cariera ta, dacă îți împrăștii abilitățile în prea multe domenii diverse, nu vei putea să te specializezi în nimic. Asta nu înseamnă că a avea abilități diverse nu te va ajuta sa obtii un loc de munca, ci trebuie să-ți diversifici abilitățile într-un mod inteligent. În afaceri, trebuie să alegeți tot timpul bătăliile, fie că este vorba de alegerea între propunerile de proiecte, prioritizarea cererilor de renegocieri sau alegerea momentului în care să provocați un omolog. O mare parte din conținutul din “Arta războiului” se dedică consilierii cum să alegeți momentul și locul potrivit .

Când avem obiceiuri bune pe care vrem să le dezvoltăm sau obiceiuri proaste pe care vrem să le lovim, este util dacă ne punem în condiții favorabile care să încurajeze succesul, mai degrabă decât să ne facă provocările mai dificile.

LECȚIA 2: SINCRONIZAREA ESTE ESENȚIALĂ

“Calitatea deciziei este ca năpustirea bine cronometrată a unui șoim care îi permite să lovească și să-și distrugă victima.”

Sun Tzu susține că este important să fii extrem de prudent în alegerea momentului în care să se angajeze inamicul. Deși este esențial să ai în vedere o strategie bună, un plan este la fel de bun pe cât este de potrivit pentru situație. A avea o sincronizare bună înseamnă că, deși nu ezitați să executați atunci când este momentul potrivit, nu vă grăbiți decât dacă condițiile o favorizează. În marketing, de exemplu, este important să se acorde atenție la ceea ce se întâmplă într-o piață înainte de a intra în ea, și să rămână pe partea de sus a tendințelor, răspunzând la ele în timp real, prin intermediul mass-media sociale, cum ar fi Twitter.

Sun Tzu știa că timpul era esențial în război. Și în viața reală, este important ca, odată luată o decizie, aceasta să fie executată imediat.

LECȚIA 3 CUNOAȘTE-TE PE TINE ÎNSUȚI, CUNOAȘTE-L PE VRĂJMAȘ

“Se spune că dacă vă cunoașteți vrăjmașii și vă cunoașteți pe voi înșivă, nu veți fi surprinisi într-o sută de bătălii; dacă nu-ți cunoști vrăjmașii, nu te cunoști pe tine însuți, vei câștiga unul și vei pierde unul; dacă nu-ți cunoști vrăjmașii, nici pe tine însuți, vei pierde în fiecare bătălie”.

Probabil cel mai important punct al “Arta războiului” încearcă să facă este că informațiile nu contează, și o presupunere documentata este mai bună decât o decizie instinctuala. Sun Tzu credea că generalii ar trebui să fie adepții “calculului militar” de a lua în considerare orice și tot ceea ce ar putea afecta rezultatul unei bătălii. Nu numai că este extrem de important să avem o perspectivă asupra a ceea ce inamicul ar putea încerca să facă pentru a profita de slăbiciunile lor și pentru a cunoaște propriile puncte forte și slăbiciune corespunzătoare, dar este, de asemenea, important să se ia în considerare factori precum mediul, vremea și moralul trupelor. Tendințele recente în utilizarea volumelor mari de date demonstrează cât de importantă este cercetarea aprofundată pentru supraviețuirea și succesul întreprinderilor. În negocierile de afaceri, cunoașterea a ceva despre omologul tău poate fi vitală pentru îmbunătățirea comunicării cu ei.

LECȚIA 4: AVEȚI UN PLAN UNIC

“Tot războiul se bazează pe înșelăciune. “

În timp ce acest citat bine-cunoscut din textul lui Sun Tzu sună sinistru, dar are o semnificație profundă în lumea afacerilor.

Sun a vrut ca generalii să  încorporeze propria lor perspectivă unică, astfel încât inamicul să nu poată să o anticipeze. În mod similar, dacă întreprinderile fac aceleași cercetări ca și rivalii lor, lipsa diferențierii ar duce probabil la o pierdere a profiturilor pentru ambele societăți, deoarece ambele s-ar concentra pe aceleași domenii de piață. Este important în luptele vieții să faci munca de pregătire, dar dacă vrei cu adevărat să câștigi, ar trebui să te pregătești într-un mod care este fie mai extins, fie mai inovator decât oricine altcineva.

LECȚIA 5: ASCUNDEȚI-VĂ PLANURILE

“Când suntem capabili să atacăm, trebuie să părem incapabili; atunci când ne folosim forțele, trebuie să părem inactivi; când suntem aproape, trebuie să-l facem pe dușman să creadă că suntem departe; când suntem departe, trebuie să-l facem să creadă că suntem aproape.”

Sun Tzu consideră că nu este suficient să avem un plan unic și că un plan trebuie, de asemenea, să fie deghizat prin înșelăciune. De exemplu, dacă un general plănuia un atac din flancul stâng, el ar trebui să confunde inamicul folosind momeli pe dreapta, ceea ce ar face să pară că atacul ar veni din dreapta. În mod ideal, o armată ar trebui să fie, de asemenea, în mișcare constantă, astfel încât să pară fără formă. Înșelăciunea este, de asemenea, comună în lumea afacerilor. Monopolurile corporative mari vor lua adesea măsuri pentru a părea mai mici, în timp ce startup-urile mici vor susține că schimbă lumea prin unicitatea inovației lor, chiar dacă s-ar putea să nu fie încă în acel stadiu. În mod similar, dacă ambiția ta este să părăsești compania actuală pentru a-ți începe propria afacere în aceeași industrie, ai face bine ca colegii tăi să creadă că ești dependent de locul tău de muncă. Sun Tzu recomandă, de asemenea, să-i faci pe foștii tăi colegi să creadă că afacerea ta se luptă până când ajungi în cele din urmă în punctul în care îi depășești.

LECȚIA 6: CEL MAI BUN MOD DE A CÂȘTIGA NU ESTE DE A LUPTA LA TOATE

“A câștiga 100 de bătălii nu este maiestria cea mai mare, ci a supune inamicul fără luptă este.”

Observând faptul că războiul este extrem de riscant, Sun Tzu propune ca cei mai buni tacticieni să fie cei care sunt capabili să învingă inamicul prin diplomație sau prin alte mijloace. El a propus generalilor să încerce să ia orașe fără a asedia, eventual prin forțarea locuitorilor să se predea din cauza războiului psihologic. Sun Tzu susține că, pentru orice situație, omul are la dispoziție mai mult de un instrument, ceea ce face uneori necesară angajarea inamicului într-un mod convențional. Conceptul de a fi inventiv se aplică în viața reală chiar mai mult decât în cazul conflictului militar, deoarece nu este un joc cu sumă zero și pot exista, de fapt, mai mulți câștigători.

În mod similar, în viața personală, este mult mai probabil să reușești dacă iti creezi propriile oportunitati de angajare decât dacă urmezi căi de carieră normale, mai bine stabilite. Dezvoltați o abilitate (sau o combinație de abilități) pe care nimeni altcineva nu o are și nu va trebui să concurezi cu nimeni.

LECȚIA 7: SCHIMBAREA REPREZINTĂ OPORTUNITATE

“În mijlocul haosului, există oportunitate.”

Potrivit lui Sun Tzu, schimbarea este unul dintre cei mai importanți factori în a decide rezultatul unei bătălii. Ca realist, Sun Tzu subliniază că orice se poate întâmpla în război și propune ca generalii să se pregătească întotdeauna pentru ce este mai rău. Cu toate acestea, el subliniază, de asemenea, că singura modalitate de a merge mai departe este de a-și asuma riscurile corecte. Prin urmare, cei care rămân calmi și păstrează o minte deschisă într-o perioadă de incertitudine sunt cel mai bine poziționați pentru a profita de oportunități atunci când apar. În viața reală și în afaceri, se întâmplă adesea ca cineva să nu fie conștient de oportunitățile pe care le-a ratat, deoarece oamenii sunt atât de des fixați să se protejeze de schimbare. Schimbarea este inevitabilă în orice industrie, iar cel mai bun mod de a te pregăti pentru schimbare este să fii forța motrice din spatele acestei schimbări. Conștientizarea noilor legi sau reglementări, a tehnologiilor disruptive, a fenomenelor sociale și a schimbărilor din bugetul clienților tăi va descoperi oportunități, care trebuie valorificate pentru ca afacerile să progreseze.

LECȚIA 8: SUCCESUL ESTE ATRAS  DE SUCCES

“Oportunitățile se înmulțesc pe măsură ce sunt castigate.”

Sun Tzu a observat că impulsul era foarte important pentru război. Același lucru este valabil și în afaceri.

În mod similar, într-o carieră, uneori, acțiunile mici sunt cele care se transformă în ceva mai mare. De exemplu, dacă vă oferiți voluntar pentru a vă reprezenta compania la o conferință, acest lucru ar putea duce la crearea de rețele de contacte excelente care vă oferă clienți sau la un viitor loc de muncă.

LECȚIA 9: NIMENI NU PROFITĂ DE PE URMA RĂZBOIULUI PRELUNGIT

“Nu există nici un castig cand o națiune  beneficiază de război prelungit.”

Sun Tzu sfătuiește că cel mai bine este să lovești eficient și rapid, făcând conflictul decisiv. În lumea afacerilor, nu vrei să-ți drenezi resursele atacând un rival atunci când le-ai putea investi în dezvoltarea ta viitoare. Și în viața personală, nu vrei să aștepți pentru totdeauna să-ți abordezi problemele și ar trebui să progresezi spre obiectivele tale cât mai curând posibil. Aveți o idee de a începe o companie inovatoare? Nu așteptați până anul viitor pentru a incepe, ca altcineva cu aceeași idee ar putea acționa  mai devreme decât tine.

Acum că aveți o listă de idei, este timpul să le reordonați în funcție de ceea ce doriți să realizați cel mai mult.

Utile :

Dezvoltare personala

Strategii financiare eficiente

Curs online – educatie financiara