Cum diferentiem nevoia de dorinte ?
Explicarea pe înţelesul copiilor a conceptelor:„bugetul familiei”, „salariu”, „finanţe personale” ,diferenta intre dorinte si nevoi este importanta .
Explicati copiilor ce înseamnă bugetul familiei şi din ce se compune acesta, care sunt priorităţile atunci când se planifică bugetul în familie. Astfel au înţeles că banii trebuie împărţiţi în funcţie de priorităţi şi au aflat de ce părinţii nu pot întotdeauna să le cumpere ceea ce ei îşi doresc.
Facem alegeri, nu sacrificii…
În loc să zicem “Nu ne permitem acest lucru”, “Acesta este prea scump” sau doar “nu”, înlocuim comentariul cu unul care exprimă o alegere intenționată. Exemple: “Vreau să stăm acasă și să vizităm parcuri publice în acest an, pentru a putea economisi și a ne putea permite o vacanță super anul viitor”. “Aleg să iau apă sau suc de acasă și să nu cumpar de la un magazin, pentru a putea economisi acei bani pentru lucruri mai importante”. În loc de sentimentul că “nu” înseamnă sacrificiu, deficit sau jenă, copiii învață că viața este constituită din alegeri.
Ce nu putem cumpara din magazin ?
Povestiti sau desenati cu ei sau scrieti cuvintele de mai jos pe cartonase colorate si jucati-va cu ele , explicati-le valoarea lor :
– timp, iubire ,prietenie , respect ,fericire .
Have fun !