Nevoi si impulsuri de cumparare – conform Maslow
Abraham Maslow a fost un psiholog umanist american. Este cunoscut astăzi pentru propunerea sa privind bazele teoriei ierarhiei nevoilor umane corelat cu motivațiile.
În principiu aceasta piramida a “nevoilor”, poate fi aplicata prin extrapolare de la psihologie la vânzări, de la resurse umane la dezvoltare personala.
Ce doreste Maslow sa transmită cu această analiză?
În funcție de nevoia pe care o avem acționăm si aspirațiile motivationale se schimba in functie de nivelul treptei pe care ne aflam pe piramida( vezi foto).
Astfel , chiar dacă la un moment suntem pe cea mai înaltă treaptă si avem neindeplinita o nevoie fiziologică de exemplu , focusul si acțiunile noastre se vor alinia pe acest nivel.
Ori, daca am atins un nivel, aspirațiile noastre vor fi coordonate cu nevoile si dorinta de a atinge nivelul urmator.
Legat de bani si educatie , trebuie să fim vigilenți pe ce treapta ne aflam si daca motivația e corecta , astfel:
1. La nivel nevoi fiziologice asigurăm hrana, apa, resurse trai..Atentie! La consum si risipa…tindem să cumpărăm din impuls si ce nu avem nevoie.
2. Nevoia de siguranta ne îndeamnă spre un job stabil, un apartament , economii, asigurări de viata samd…capcana este sa nu ne îndatoram peste măsură, ci sa calculăm pașii, deoarece aici apare tendinta crearii unei false sigurante, totodată grija sa nu ne ancoram într-o zonă de confort si egoism( zgarcenie).
3. În această zonă apar realizările sufletești si e placut sa fim aici…Atentie la risipa socială ( exagerare evenimente, vacante, etalare, acumulări inutile de obiecte, amintiri etc)
4.In zona de statut…suntem realizati pe celelalte nivele…putem practica filantropia, acțiuni umanitare…Atentie ca nevoia aceasta sa nu va transforme în genul de dictator, megaloman, cu risipa de imagine.
5. În această etapă apare detașarea…poti fi acel milionar in blugi ieftini cu o mașină de SH , esti interesat de sinele tau,Dumnezeu, un bine global.. capcana aici ? Ruperea de lume și realitate, acțiuni nocive majorității…judecarea celor de pe inferior…etc.
Cum aplicăm piramida in contextul copiilor ?
Observare, canalizare impulsuri..
Le explicăm ce inseamna a cumpara din impuls si ce efecte are, educația răbdării prin amânarea recompensei, setare mici obiective care să le aducă împlinire si stima proprie, generozitatea, implicati-l împreună cu voi in activitati de voluntariat.
Succes !