Parintii toxici – tipuri si identificare

Părinții toxici sunt cei care cred că își ajută sau își protejează copiii, dar de fapt provoacă rău fără să-și dea seama.

Alteori isi dau seama si sunt plini de remuscari si isi propun o alta atitudine  , dar comportamentul toxic revine in mod ciclic. Același lucru se întâmplă atunci când ne punem  propriile nevoi în fața lor sau atunci când vrem ca ei să facă ceea ce vrem noi să facă cu orice preț.

 

Putem identifica un părinte toxic?

Iata in continuare o clasificare de tipuri de parinti toxici.

Parintele multitasking

Aceștia sunt părinți care isi supraprotejeaza copiii care au grijă de toate sarcinile și problemele lor. Acest lucru se întinde de la a vorbi cu profesorii lor pana  la alegerea prietenilor copilului.

Această situație se termină prin a provoca copiii să sufere de anxietate și tulburări de stres pana la crize nervoase.

Aceast comportament  împiedică copiii să-și dezvolte propria independență și îi face incapabili să se confrunte cu anumite tipuri de situații.

Parintele competitiv

Aceștia sunt părinți toxici care își proiectează frustrările și dorințele asupra copiilor lor.Ei sunt, de obicei, oameni autoritari, care pot forța copiii lor pentru a obține cele mai bune note pentru a excela în fiecare disciplină si in orice activitate sau grup, chiar dacă acest lucru înseamnă ore incredibile de muncă. În majoritatea cazurilor, ei nu se opresc să-și întrebe copiii ce vor cu adevărat.

Acest tip de părinte va creste adulți foarte competitivi, dar care vor avea cel mai probabil probleme de stres,comunicare ,empatie si chiar de integrare. Când cresc, ei ar putea avea, de asemenea, stima de sine scăzută sau o falsa stima de sine inalta sau o nevoie de acceptare și recunoaștere si potential depresiv cand lucrurile nu evolueaza in viata lui la cote inalte sau la recunoastere maxima , la fel va fi si in viata de familie si vor reactiona prost in cazul unui esec.

Parintele liberal

La prima vedere, el este părintele ideal prin ochii unui copil: permisiv, generos și comod.

Ei nu pun niciodată limite pentru copiii lor și permit copiilor lor să isi urmeze toate capriciile . Ei cred că acest lucru îi face pe copiii lor fericiți, cu toate acestea, în realitate, ei creează copii care vor crește pentru a fi egoisti și nesiguri.

Acești părinți sunt, de obicei, oameni care au avut regimuri de educație foarte stricte, atunci când  au fost copii sau părinții care petrec prea mult timp departe de casă sau parinti prea ocupati in general.Ei încearcă să se revanșeze pentru lipsa lor de prezență cu daruri și libertate excesivă.

Parintele manipulator

Aceștia sunt părinți care doresc ca a lor copii  să facă ceea ce doresc ei, folosind orice metodă posibilă. Ei folosesc adesea șantajul emoțional, abuzul psihologic (în cazuri severe fizice) și manipularea.

Ei cresc copii care suferă de un sentiment de inferioritate și vinovăție permanenta si chiar frica .Sunt oameni care devin victime sau manipulatori la randul lor sau se auto-victimizeaza, capabili să mintă sau să răsucească conversațiile si faptele în beneficiul lor.

Parintele absent

După cum spune și numele, ei nu sunt aproape niciodată prezenți în viața copiilor lor. Uneori, aceasta poate fi din cauza muncii și alteori din cauza separării conjugale.

Copiii în aceste cazuri suferă sentimente de abandon și lipsa de sprijin emoțional important. Mulți dintre ei experimenteaza ură sau admirație față de un părinte.

Acest tip de părinte toxic nu considera copiii lor ca o prioritate sau declarativ face diverse alte activitati sub pretextul ca se sacrifica pentru copil .

Parintele prieten

Acest tip de părinți încearcă să fie cei mai buni prieteni ai copiilor lor. La fel ca părinții liberali, ei nu impun limite crezand ca va fi iubit mai mult. Ei folosesc adesea expresii pe care alții le-ar considera “juvenile”( ii puteti identifica usor dupa acest aspect). De obicei, ei se comportă necorespunzător și sunt excesiv de permisivi.

Acest tip de comportament este, de asemenea, menținut în fața prietenilor copiilor lor, de asemenea. Acest lucru face adesea copilul să se simtă jenat și rușinat.

Această atitudine îi împiedică să fie luați în serios. Ei nu sunt văzuti ca figuri de autoritate sau respectati. Acest lucru, la rândul său, crează in loc de prietenie exact opusul si anume înstrăinarea între părinți și copii.

E de prisos sa mai spun ca lucrurile se complica daca ambii parinti sunt toxici din stiluri diferite . Acest lucru va genera conflicte intre parinti care in cele din urma tot asupra copilului se vor rasfrange .

Exista solutii pentru aceste tipuri de parinti ?

Dacă v-ați simțit identificați cu oricare dintre aceste grupuri de părinți, încă mai este timp să vă modificați comportamentul. Nu este nevoie de auto-pedeapsă sau de a te simți vinovat. Cel mai important lucru este să conștientizați  problema si sa va schimbati  Uneori putem deveni părinți toxici pentru că vrem ce e mai bun pentru copiii noștri. Problema este că nu tot ceea ce credem că este bun este de fapt bun.

Există o singură perioadă de copilărie și copilul tau trebuie să o petreacă cu tine. Nu contează cât de multe figuri paterne și materne interacționează cu el, veți fi întotdeauna referința lor.

De aceea daca te-ai indentificat cu una sau mai multe tipuri de parinti poti sa te schimbi ,pot sa inveti ,sa te documentezi ,participa la cursuri pentru parinti , cursuri de dezvoltare personala , interactioneaza cu alti parinti si fi foarte atent la nevoile copilului tau in  fiecare etapa de dezvoltare .

Cu drag ,

Amalia

Citeste si Cele 5 rani emotionale din copilarie