Metoda Palariilor Ganditoare

Metoda palariilor ganditoare , este o tehnică de analiză a problemei şi luare a deciziei, care a fost descris ă la începutul anilor ’80 de Edward de Bono.

METODA PĂLĂRIILOR GÂNDITOARE -este o tehnică interactivă, de stimulare a creativităţii participanţilor care se bazează pe interpretarea de roluri în funcţie de pălăria aleasă. Sunt 6 pălării gânditoare, fiecare având câte o culoare: alb, roşu, galben, verde, albastru şi negru.

Succesul metodei constă în faptul că, odată cu schimbarea păl ăriei, subiectul trebuie să părăsească definitiv modul precedent de gândire. În grup, tehnica presupune ca toţi participanţii trebuie să poarte aceeaşi p ălărie în aceeaşi etapă a discuţiei.

Avantajele metodei “Pălăriilor gânditoare 

  • stimulează creativitatea participanţilor, gândirea colectivă şi individuală;
  • dezvoltă capacităţile sociale ale participanţilor, de intercomunicare şi toleranţă reciprocă, de respect pentru opinia celuilalt;
  • încurajează şi exersează capacitatea de comunicare a gânditorilor;
  • dezvoltă competenţele inteligenţei lingvistice, inteligenţei logice şi inteligenţei interpersonale;
  • este o tehnică uşor de folosit, aplicabilă unei largi categorii de vârste;
  • poate fi folosită în diferite domenii de activitate şi discipline;
  • este o strategie metacognitivă ce încurajează indivizii să privească conceptele din diferite perspective;
  • determină şi activează comunicarea şi capacitatea de a lua decizii;
  • încurajează gândirea laterală, gândirea constructivă, complexă şi completă.

Care sunt caracteristicile fiecărei pălării în parte?

Pălăria albă  – informeaza

 

În această primă etapă a discuţiilor se adună toate informaţiile disponibile. Cel  care are pălăria albă pe cap nu face altceva decât adună date referitoare la problema de rezolvat, le notează, nu argumentează nimic. Se stabilesc elementele situaţionale care sunt importante în procesul de luare a deciziei (din punctul de vedere al celui, fără ca să intervină facilitatorul prea mult).Ce informaţii am mai dori să avem pentru a considera că am luat decizia în cunoştinţă de cauză? Cum vom obţine aceste informaţii?Pălăria albă oferă o privire obiectivă asupra informațiilor, este neutră și concentrată pe fapte obiective și imagini clare. Ea stă întotdeauna sub semnul gândirii obiective.

Pălăria roşie –spune ce simti

Etapa intuiţiei, a sentimentelor şi emoţiilor. Întrebarea este care dintre posibilităţile de acţiune imaginate mai sus merită luate în considerare, conform intuiţiei şi sentimentelor celui care o poarta ?Pălăria roşie dă frâu liber imaginației şi sentimentelor şi oferă o perspectivă emoțională asupra evenimentelor.

Pălăria neagră – Aspecte negative si identifica greselile

Este etapa judecăţii şi a precauţiei. Este o pălărie foarte valoroasă. Nu reprezintă câtuşi de puţin o abordare negativistă, ci una de analiză. Este pălăria logicii, care arată dacă o soluţie aleasă se potriveşte cu elementele contextului, dacă este viabilă etc. Are loc, practic, evaluarea punctelor slabe ale fiecărei alternative şi sublinierea potenţialelor obstacole în aplicarea alternativei alese.Pălăria neagră exprimă prudența, grija, avertismentul, judecata. Ea oferă o perspectivă întunecoasă, tristă, sumbră asupra situației în discuție. Sub pălăria neagră cel ce o poarta privește din perspectiva gândirii negative, pesimiste.

Pălăria galbenă – Aduce beneficii in mod creativ

Este pălăria logicii optimiste. Presupune evaluarea beneficiilor aplicării fiecărei alternative. Cu alte cuvinte, după ce s-a ales o soluţie, se merge mai departe cu analiza pentru a imagina even-tualele beneficii, rezultate pozitive ale implementării acesteia. Se iau în considerare interesele şi valorile personale ale celui ce o poarta .Pălăria galbenă oferă o perspectivă pozitivă și constructivă asupra situației, culoarea galbenă simbolizând lumina soarelui, strălucirea optimismul. Sub pălăria galbenă gândirea este optimistă, constructivă bazată pe un fundament logic.

Pălăria verde – Genereaza ideile noi, efortul

Este etapa creativităţii, a propunerilor, a alternativelor, a descoperirii aspectelor interesante, provocatoare legate de obiectul deciziei. În această fază, cel adună cât mai multe idei, pe care nu le evaluează. Se poate utiliza la finalul secvenţei de pălării, cu scopul de a genera soluţii viabile, care să echilibreze dezavantajele şi potenţialele obstacole asociate celorlalte alternative. O abordare de acest gen vine să cultive o atitudine generală orientată spre căutarea de soluţii creative pentru problemele cu care ne confruntăm. Pălăria verde exprimă ideile noi, stimulând gândirea creativă, verdele simbolizează iarba verde, vegetația abundentă și fertilitatea. Sub pălăria verde sunt si vin  idei noi, inovatoare.

Pălăria albastră – Clarifica

Este o pălărie corespunzătoare unei viziuni integratoare asupra soluţiilor şi alternativelor luate în calcul. Se ia o decizie: care din alternativele luate în discuţie vor fi considerate mai departe? Pot să rezulte două soluţii preferate, care au beneficiii/puncte slabe similare sau care se bazează pe valori diferite. În primul caz, alegerea se poate face utilizând o pălărie roşie, care va face ca decizia să fie luată pe baza intuiţiei/sentimentelor, iar în cel de-al doilea caz se face apel la ierarhia valorilor celui. Pălăria albastră exprimă controlul procesului de gândire, albastrul fiind culoarea cerului care este deasupra tuturor, atotvăzător și atotcunoscător. Pălăria albastră supraveghează și dirijează bunul mers al activității fiind preocupat de a controla, de a organiza.

Clarificari palarii ganditoare 

Pălăria albă 
– gândeşte ca o foaie albă care este imparţială şi deţine informaţii.
Foloseşte întrebările: 
– Ce informaţii avem?
– Ce informaţii lipsesc?
– Ce informaţii am vrea să avem?
– Cum putem obţine informaţiile dorite?
Pălăria roşie 
– exprimă emoţiile, temerile, intuiţiile, sentimentele;
– nu se justifică;
– aprinde simţămintele.
Foloseşte formulări de tipul: 
– Punându-mi pălăria roşie, uite cum privesc eu lucrurile…
– Sentimentul meu e că…
– Nu-mi place felul cum s-a procedat.
– Intuiţia îmi spune că…
Pălăria neagră 
– judecă critic;
– gândeşte logic, negativ;
– atenţionează asupra a ceea ce nu poate fi făcut, a ceea ce e riscant sau periculos.
Foloseşte întrebările: 
– Care sunt erorile?
– Ce ne împiedică?
– La ce riscuri ne expunem?
– Ne permite regulamentul?
Pălăria galbenă 
– gândeşte optimist, logic şi pozitiv;
– explorează avantajele şi posibilităţile.
Foloseşte întrebările: 
– Care sunt obiectivele?
– Pe ce se bazează aceste idei?
– Care sunt avantajele?
– Cum voi/ vom ajunge aproape de această viziune (perspectivă)?
Pălăria albastră 
– controlează procesul gândirii pentru ca aceasta să devină mai productivă şi organizează acţiunea;
– supervizează, sistematizează concluziile, comentează, dirijează şi conduce către pasul următor.
Foloseşte întrebările: 
– Putem să rezumăm punctele de vedere expuse?
– Care e următorul pas?
– Care sunt ideile principale?
– Să nu pierdem timpul şi să ne concentrăm asupra…, nu credeţi?

 

Daca v-a placut aplicati metoda si abonati-va la newsletter pentru a primi si alte resurse  Resurse