Cum sa ii invatam pe copii sa ia decizii

De la naștere, un copil are de ales.De aceea educatia incepe din prima zi . Cu totii cunoastem expresia : “Cum il cresti asa il ai “. Cu cat lucram cu ei de mici ,cu atat ne va fi mai usor noua ,dar si lor cand vor fi mari.

La început părinții iau deciziile, dar înainte de sfârșitul primului an, copiii sunt capabili să facă câteva selecții simple.

De aceea este important sa acceptati si sa le dati ocazia sa isi exercite aceasta abilitate . Dacă copiii au voie să ia decizii ușoare ca si copii mici, atunci luarea deciziilor pentru ei înșiși pe măsură ce cresc devine mai puțin dificilă.

Îndrumarea copiilor mici în alegeri simple le va oferi experiență și încredere.să ia propriile decizii pe măsură ce cresc. Luarea deciziilor îi învață pe copii responsabilitatea și le îmbunătățește capacitatea de a funcționa cu succes în anii lor adolescenți și adulți.

Incredere in luarea deciziilor îmbunătățește controlul copiilor asupra vieții lor și le dă putere. Pe langa alte beneficii in ceea ce privesc relatiile de familie , identificarea situatiilor de bune si rele , alegerea prietenilor samd.

Copiii foarte mici sunt capabili să analizeze și să aleagă între două alternative la fel de pozitive fără consecințe negative majore. Pe măsură ce copiii cresc, devin capabili să selecteze ce este mai bun  dintre un număr mai mare de alternative.

Introduceți decizii structurate de cheltuieli daca vorbim de educatie finaciara sau alte domenii ,  pentru a ajuta copiii mici în luarea alegerilor :

Obțineți încredere în sine în luarea deciziilor– Amintește-i copilului tău că este normal să aiba indoilei sau să se întrebie dacă ia  o decizie corectă, dar în cele din urmă ar trebui să aibă încredere și să se bazeze în ceea ce crede că este decizia corectă. Incurajeaza -l si rezista la critica  ! Discutati impreuna relaxat si implicat de ce o decizie este mai buna decat alta .

Analizați alternative simple– Amintește-i copilului tău că este normal să te întrebi sau să te întrebi dacă iei o decizie corectă- apoi alegeti impreuna pe baza analizelor ,decizia luata.

Dezvoltați modele de comportament rational– discutati procesul decizional , cum se formeaza ,ratiuni , cuantificari , clasificari de prioritati . Desi acum toata lumea spune ca modelele ne conditioneaza sunt si modele care odata insusite si aplicate ne usureaza viata.

Practicați luarea deciziilor în situații structurate– mecanisme de luare decizii- care sunt ,cum sunt , exemple personale , testarea deciziei .

Si nu in ultimul rand fiti creativi si iubitori !

Daca aveti intrebari puteti lasa comentarii sau sa ne contactati .