6 pasi spre securitatea financiara

Vrei să-ți controlezi banii, dar nu stii de unde sa începi ?

Acești 6 pași simpli iti vor arăta cum să atingi securitatea financiară: fără datorii, economii pentru zile ploioase și posibilitatea de a economisi bani atât pentru obiectivele de pensionare, cât și pentru obiective de viață, precum vacanțe, mașini și casa viitoare.

Cum să treci de la  starea  obișnuită de a fi ,  la a atinge o stare de securitate financiară ,dacă nu bogăție  , libertate și confort? Cu pasi marunti.

Știi care ar trebui să fie următorul tău pas?

Pasul 1

Creaza un cont curent de tampon 

Construieste un cont /fond tampon pentru urgente si situatii neprevazute .

Indiferent dacă ai sau nu de-a face cu cardul de credit sau cu altă datorie personală, dacă trăiesti dintr- un salariu la altul, o factură mare sau o săptămână de muncă ratată ar putea fi tot ceea ce te separă de un dezastru financiar. 

Ideea unui fond tampon   este simplă: este o sumă de bani echivalenta cu 6-12 venituri nete . Nu ar trebui să intri  niciodată in el !

Pasul 2

Economiseste intr-un fond de pensie.

Acest lucru poate părea ciudat, dar chiar dacă ai 100.000 de euro  datorii este important sa ai un plan de pensionare . In Romania sunt accesibile Pilonul 2 si Pilonul 3 sau o asigurare de viata cu componenta de pensie .

Pensionarea  este o parte vitală, dar deseori neglijată, a sănătății financiare. Chiar dacă ai priorități mai presante , doreste-ti  să iesi la pensie mai devreme , dezvoltandu-ti obisnuinta  de a economisi . Economisirea pentru pensionare ar trebui să fie ceva la care nu trebuie niciodată să te gândești ca fiind o corvoada sau nesemnificativa  ci, cu cât o faci mai devreme, cu atât mai mulți bani vei acumula.

Poti incepe cu sume mici pe care sa le majorezi in timp.

Pas 3

Achita datoriile paguboase ,chiar toate

Nu prea cred că există o datorie „bună”, dar unele datorii sunt cu siguranță mai rele decât altele. 

Dacă este important pentru tine. să economisesti cât mai mulți bani, plăteste  mai întâi datoriile cu cea mai mare rată a dobânzii. În caz contrar, începe cu datoriile cu cele mai mici solduri, astfel încât să poti sărbători  mai devreme pe măsură ce le plătesti integral.

Pas 4

Continua sa  economisesti

După ce ai eliminat toate datoriile cu dobândă mare, este timpul să îți îndrepți privirile asupra economiilor.

Deși un fond de urgenta iti  poate proteja  finanțele de mici cheltuieli neașteptate, nu este un substitut pentru un fond de urgenta  complet 12 salarii nete .

În același timp în care îți construiești fondul de urgență, ar trebui să-ți crești economiile  si cele de pensie până când vei economisi cât poți de comod în fiecare lună. Renunțarea la 10 % din venit in favoarea  economiilor este un început bun, dar dacă doresti  într-adevăr să construiți avere, ar trebui să te straduiesti  să reușesti să economisesti 25% sau chiar o treime din venit mai ales in perioada fara obligatii familiale .

Ce faci daca esti in situatia de fi descoperit de la o luna la alta , nici vorba de economii , gasesti sfaturi aici

Pas 5

Creaza noi obiective

Pe măsură ce îți mărești rata de economii esti  mai siguri financiar. Asadar daca esti liber de datorii si ai executat pasii de mai sus , poti  incepe cu economii pentru orice doresti.

Există multă viață de trăit între acum și pensionare. Indiferent dacă următorul tău obiectiv este o nuntă, o vacanță sau o plată în avans pentru o casă, planifica  astfel încât să poti plăti obiectivul  cu numerar, nu credit.

Pas 6

Pasi spre independenta financiara

Ai ajuns la punctul în care:

  • nu mai ai datorii paguboase  sau nu mai ai datorii si
  • economisesti  suficient pentru a acoperi toate dorințele tale  în următorii câțiva ani?

Felicitări! Simte-te  bine , pentru că majoritatea oamenilor ajung foarte rar în acest punct.

Cu banii rămași, poti  investi pe cont propriu într-un cont de brokeraj , pentru a genera venituri pasive sau alta modalitate cu risc mic  .

Și, bineînțeles, dacă nu ai făcut deja acest lucru, poti incepe sa faci donatii caritabile. Este important sa faci donatii ,deoarece daruind primesti.

Succes in indeplinirea obiectivelor !

Ti-a fost util ? Daca da , simte-te liber sa comentezi .

Daca vrei sa tinem legatura , aboneaza-te  aici

Pe curand !

A.S.