Cum sa ii invatam pe copii sa castige bani de mici

Adulții castiga  bani pentru a-și asigura nevoile și dorințele.

De aceea  copiii învață că banii sunt câștigați și nu vin gratuit.

De asemenea, copiii învață că banii sunt limitați la bugete si trebuie administrati. Pregătirea timpurie în câștigarea unor sume mici de bani oferă o bază și înțelegerea faptului că munca și banii sunt corelate . La fel si valoarea sau ordinul de marime , invata sa compare valoric ceea ce poti cumpara  cu bani : minge vs computer , un tricou vs o bicicleta samd.

Copiii mai mici sau mari  îndeplinesc anumite sarcini acasă doar pentru că fac parte din familie sau ne dorim sa ii responsabilizam . Pentru a face legatura intre munca si bani copiii pot face sarcini suplimentare pentru a câștiga bani pentru planurile lor de cheltuieli. Copiii trebuie să facă distincția între responsabilitățile partajate ca membrii ai unei familii și responsabilitățile care le aduc  bani. In acest articol vom introduce copiii mici în activități și idei pentru a câștiga bani. Banii câștigați îi ajută pe copii să își îndeplinească obiectivele financiare. Suna ciudat ca cei mici sa aiba obiective finaciare pentru ca nu am fost obisnuiti si crescuti asa , dimpotriva copiii primesc totul de-a gata fara a constientiza deciziile din spatele cumparaturilor.Nu uitați că obiectivele financiare pentru un copil de vârstă preșcolară si scolara  pot părea simple pentru un adult, dar acestea nu sunt simple pentru copil. Copiii învață conceptul că banii sunt o recompensă pentru muncă sau realizari .

Ca obiective pentru aceasta educatie de a castiga bani de mici , enumar cateva mai jos.

Dezvoltați o înțelegere despre munca pentru a achiziționa resurse pentru a satisface nevoile și dorințele. Discutati cu ei despre pasiuni , bani ,afaceri si angajat astfel incat sa inteleaga ca intre bani ,munca si pasiune exista legatura. Din pacate multi parinti afirma de fata cu copiii ca nu le place job-ul, se plang de job-ul lor, il considera o corvoada si atunci induc si copiilor ca munca este o corvoada si ceva neplacut , de evitat.

■ Dicutati cu copiii  că banii sunt câștigați din munca depusă. Indiferent la nivelul social a care va situati banii tot din munca vin .

■ Explicati-le  că banii sunt limitați în cantitate. Desi nu agreez acest termen de bani in cantitati limitate , ei fiind energie accesibila, totusi in majoaitatea gospodariilor exista o cantitate de bani mai mica sau mai mare si bugetabila in care trebuie sa ne integram.

■ Creați și utilizați un grafic de sarcini  “ Diagrama sarcinilor” pentru a ajuta copii  să învețe să participle la responsabilitățile  care trebuie realizate.

■ Recompensti copiii cu bani pentru eforturile lor.

■ Daca au anumite talente ajutati-i sa le valorifice : sa isi vanda creatiile rudelor, prietenilor, sa cante ,etc , descoperiti-le talentele si valorificatiile in medii sigure si simbolic .

■ Ajutați-i pe copii să-și recunoască eforturile si meritele .

■ Discutați cu copiii conceptul de bani vs  muncă.

■ Jucati-va de-a magazinul, Monopoly pentru copii,etc

■ Încurajați copiii să recunoască sarcinile pe care le fac pentru a câștiga bani.

■ Discutați eforturi si  recompense.

Concret :

■ Realizați un grafic al activităților pe care copiii le pot efectua si agreati-le cu ei .

■ Alocați o valoare monetară fiecarei activitati.

■ Oferiti  recunoaștere pentru sarcinile finalizate adaugand o steluta ,inimioara , emoji etc.

■ La sfârșitul fiecărei săptămâni plătiți-le realizarile si lucrati cu pusculitele si bugetele discutate in articolele anterioare.

Succes !

Pentru intrebari puteti sa le adresati in comentarii sau sa ne contactati.