Ce este o bula economica si cum o recunoastem?

Ce este o bula economica si cum o recunoastem?

Este o himeră economică, in limba engleză, economic bubble (sau termeni similari, speculative bubble, market bubble, price bubble, financial bubble, ori speculative mania), a cărui traducere corectă este un balon de săpun economic.
Reprezinta un grup de tranzacții bursiere la volume ridicate și care diferă considerabil de valoarea intrinsecă sau reală a acestora.
Deși unii economiștii contestă existența acestor baloane de săpun economice, cauza sau cauzele reale ale acestor himere economice rămân un permanent semn de întrebare pentru aceia care sunt convinși că prețurile bunurilor fixe pot adesea devia considerabil față de valoarea lor intrinsecă.

O bulă speculativă există în condițiile în care un instrument financiar este evaluat la suprapreț de-a lungul unei perioade îndelungate. Prezența clienților care cumpără un produs financiar cu speranță că îl vor putea re-vinde mai târziu pentru o sumă mai mare este un alt factor care contribuie frecvent la crearea de bule financiare. Dacă apare o bulă economică pe piața, atunci există riscul de „prăbușire” a valorii instrumentului financiar respectiv: clienții vor continua să cumpere atâta timp cât consideră că există și alți cumpărători pe piață, astfel încât când mulți decid să vândă, prețul va cădea. Din păcate, este dificil de ghicit când prețul unui produs financiar reprezintă corect valoarea fundamentală a acestuia, astfel încât bulele economice sunt foarte greu de detectat. Unii economiști insistă că bulele economice nu apar niciodată (sau aproape niciodată).

Desi cele mai cunoscute crize declansate de o bula economica sunt : Tulipomania din secolul al XVII-lea, Criza de pe Wall Street din 1929, criza imobiliară din Japonia din anii 1980, bula dot.com (bula internetului) din 2000–2001, și mai nou criza imobiliară din Statele Unite ale Americii (care însă dă semne de revenire). În anii 2000 a început o bulă imobiliară prin care prețul caselor a crescut semnificativ.

Cauzele posibile a unei bule :

*Factori social psihologici
*Teoria prostului mai mare (oricât de prost ești, cu siguranță vei găsi un prost mai mare sau in termeni investitionali atunci cand cumperi active neproductive, contezi doar pe faptul ca urmatoarea persoana iti va plati mai mult)
*Lăcomie
*Psihologia de turmă
* Lichiditati-mai exact lipsa lor.

E de urmarit raportarile Q2 pe pietele financiare si sa vedem unde se creaza bula.

Recomandare film Brokerii Apocalipsei (The Big short)

http://top-filme.club/…/871-the-big-short-2015-brokerii-apo…

Sursa Wikipedia si  cercetari Internet