Sfaturi utile pentru parinti in vreme de pandemie
Izbucnirea noii boli , Coronavirus –Covid 19 , a creat multă anxietate și incertitudine pentru noi toți, inclusiv pentru copii și adolescenți. În perioadele stresante, indiferent de vârsta lor, copiii vor să știe trei lucruri de bază:
- Sunt in siguranta?
- Sunteți voi acei oameni care au grijă de mine în siguranță?
- Cum va afecta această situație viața mea de zi cu zi? – Aceasta ultima intrebare este una mai ascunsa , deoarece in functie de varsta copilului si dinamica de comunicare in familie poate ramane nerostita si uneori trebuie investigata de adulti.
În calitate de părinți trebuie sa discutam cu copiii despre COVID-19 pentru a aborda aceste ingrijorari si a-i ghida prin aceste momente astfel incat sa nu ramana cu sechele pe viitor ca urmare a acestei perioade.
Am creionat niste sfaturi care sper sa va fie utile.
1.Controlează-ți propria anxietate
Mulți dintre noi suntem îngrijorați de situația actuală a trăi cu incertitudine nu este cel mai ușor mod de a trai . Cu toate acestea, anxietatea este „contagioasă”. Copiii tăi vor ști că ești nervos, chiar dacă încerci să ascunzi si a te ascunde nu cred ca este cel mai intelept mod de a-i calma si a le crea mediul de procesare benefica a propriilor lor experiente interioare .
Cateva idei pentru control anxietate si temeri :
- Obțineți cele mai credibile informații . Concentrați-va pe informatii practice si bazate pe fapte reale . Evitați fluxurile de socializare interminabile, care pot fi pline cu dezinformare și stiri false , dezbateri agresive si pareri controversate care vă pot alimenta preocupările. Fiti la curent cu noutatile de la școala si pune-l in legatura macar prin mijloace de comunicare de la distanta cu prietenii lui . Anxietatea este combatuta cel mai bine dacă cunoașteți indrumarile de protectie a ta și a celor dragi, inclusiv spălarea mâinilor, curățarea suprafețelor, utilizarea de produse igienizante și ce provizii ar trebui să aveți acasă în cazul în care sunteti în carantină.
- Vorbiti cu oameni care va sustin ,cu oameni pozitivi . Acesta ar putea fi partenerul dvs., un părinte, un prieten, un lider spiritual sau un alt adult de încredere în care vă puteți încrede.
- Avetii grijă de sănătatea fizică. Dormti suficient si de calitate , faceti și exerciții fizice și utilizați alte modalități de a reduce anxietatea, cum ar fi meditatia , rugaciunea , ascultarea muzicii preferate sau vizionarea unei emisiuni /film care va place.
- Dacă copilul tău te întreabă dacă ești îngrijorat, fii sincer! Ei vor ști dacă nu le spui adevărul. Poti spune lucruri de genul: „Da, sunt îngrijorat de virus, dar știu că există modalități de a preveni răspândirea acestuia și de a avea grijă de familie dacă unul dintre noi se îmbolnăvește”.
-
Discutati cu copiii și întreabati-i ce știu si ce simt
Majoritatea copiilor vor auzi despre COVID-19, în special copiii de vârstă școlară și adolescenții. Este posibil să fi citit lucruri online, să fi văzut ceva la TV sau să fi auzit prieteni sau profesori care vorbesc despre boală. Este posibil să te fi auzit vorbind despre asta cu altii. Există multe dezinformări , deci nu presupuneți că știu specificul situației sau că informațiile pe care le au sunt corecte. Puneți întrebări deschise:
- Ce ai auzit despre coronavirus?
- Unde ai auzit despre asta?
- Care sunt preocupările tale majore?
- Ai întrebări la care te pot ajuta cu raspunsuri ?
- Ce părere ai despre Coronavirus?
După ce știți ce informații au și ce ii preocupă, atunci puteți să completați toate lacunele necesare si sa le consolidati increderea si rabdarea.
-
Validați sentimentele și preocupările lor
Copiii pot avea tot felul de reacții la COVID-19. Unele pot fi realiste, în timp ce altele exagerate. De exemplu, dacă bunica se află într-un alt oras sau loc , s-ar putea să fi auzit că adultii peste 65 ani sunt predispusi bolii mai mult decât persoanele mai tinere și mai sănătoase. Trebuie să fii capabil să recunoști aceaste probleme valabile, dar îi poți asigura că bunica are cele mai bune informatii si îngrijiri medicale pentru a gestiona boala. În mod alternativ, un copil poate fi îngrozit că animalele vor primi virusul, cum ar fi un animal de companie iubit. Din nou, luați în serios aceste sentimente, dar apoi asigurați-l că pisicile si cainii nu raspandesc virusul si nici nu mor de virus , deci nu este nevoie să isi faca griji în acest sens.Si lista poate continua …
-
Fii disponibil pentru întrebări și furnizează informații noi
Este probabil ca acest focar să dureze mai mult timp, așa că o conversație nu va fi suficientă. La început, reacțiile emoționale ale copilului tău vor depăși gândurile și preocupările. Pe măsură ce focarul continuă și copiii dvs. vor primi informații noi, va trebui să vorbiti din nou cu ei . Spuneti-le că pot veni în orice moment la voi cu întrebări sau griji. Este, de asemenea, o idee bună să aveți verificări periodice, deoarece acestea ar putea să vă apropie mai mult de temerile si sentimentele lor. Când îți actualizezi copiii cu informații noi, nu presupune că înțeleg pe deplin tot ceea ce spui. Rugați-i să vă explice lucrurile înapoi în limba lor. Acesta este un mod excelent de a ști dacă copiii tăi au înțeles ce vrei să spui.
-
Împuterniciți-i prin modelarea comportamentului igienic
O parte importanta a preventiei este spălarea mâinilor, tuse sau strănut în mâneci, ștergerea nasului cu servetel , apoi aruncarea acestuia, încercarea de a ține mâinile departe de față, a nu atinge mâinile altora sau a face contact fizic cu ceilalți și ștergerea suprafețelor si a produselor cu dezinfectant,purtare masca ,etc . Ei te vor vedea pe tine respectand aceste regului si le vor aplica si ei .O idee grozavă este să te speli pe mâini impreuna copii mai mici si sa cantati un cantecel (aproximativ 20 de secunde), astfel încât să știe ce să facă singuri. Când vedeți copiii practicănd o igienă bună, lăudați-i pentru asta! Consolidarea faptului că nu ca au grijă doar de ei înșiși, ci contribuie și la prevenirea răspândirii germenilor către alții ii va motiva si pozitiva,
-
Oferă reasigurare
S-ar putea ca copiii voștri să se îngrijoreze cum veți trece prin asta. Adu-le aminte de alte situații în care se simțeau neputincioși și speriați. Copiii adoră poveștile de familie, iar aceste narațiuni poartă multă greutate emoțională. Încercați ceva de genul: „Vă amintiți de acea furtuna când un copac a căzut la pamant,,, ?” sau „Îți amintești când …..?” Reamintește-le că ai trecut prin momente provocatoare și, deși toată lumea era în suferință, toată lumea a lucrat împreună și a trecut cu bine prin asta. Reluarea acestor tipuri de narațiuni ajută întreaga familie să-și construiască rezistența și speranța. Bineninteles povestiti despre amintiri frumoase, de succes , jucati jocuri impreuna .
-
Nu învinovățiți pe alții !
În perioadele stresante, când ne simțim neputincioși, există tendința de a blama pe cineva sau de a deveni mai temători, chiar și atunci când nu există dovezi care să susțină aceste reacții. Aceasta reactie poate crea stigmat social și poate fi daunatoare – în cazul COVID-19, în special pentru categorii de persoane (rromii , cei intorsi din strainatate ,etc). Ultimul lucru pe care vrem ca , copiii noștri să-l facă atunci când se întâmplă evenimente înspăimântătoare este să arunce vina pe alții, fie intenționat, fie fără sens.Când întrebi copiii tăi ce știu despre virus, ascultă orice discriminează și adresează intrebari de schimbare a perceptiei în conversația ta. Și asigurați-vă că nu consolidați stereotipurile negative în propriile acțiuni și conversații.
Sfaturi în funcție de varsta
Când vorbești cu copilul sau adolescentul tău, este important să folosești cuvinte, expresii și exemple adecvate dezvoltării sale .
Copii prescolari (2 – 6 ani) :
Acesti copii sunt mai afectati de emoțiile părinților decât copiii mai mari. Pentru ei, în special, asigurați-vă că rămâneți liniștiți în jurul lor. În plus:
- Opriți televizorul, computerele, difuzoarele atunci când sunt ei în jur. Vor auzi lucruri sau vor vedea imagini care pot fi înfricoșătoare.
- Aveți grijă ce vorbiți despre situație cu alți adulți sau frați mai mari din jurul lor.
- Copiii mai tineri pot avea nevoie de un pic mai multa investigare decât copiii mai mari.
- Aplicati măsurile preventive, cum ar fi spălarea mâinilor sau ștergerea suprafețelor intr-un mod jucăuș.
Copii de vârstă școlară (între 7-12 ani) :
- Ei pot înțelege mai multe despre o boală contagioasă. Explicați că germenii care provoacă COVID-19 sunt ca cei care provoacă o răceală. Reamintește-le că aceste afecțiuni se pot răspândi cu ușurință, dar că pot fi, de asemenea, prevenite, motiv pentru care trebuie să ne spălăm pe mâini, să folosim masti și să folosim șervețele cu alcool.
- Copiii de această vârstă se echilibreaza prin rutină. Încercați să păstrați programele zilnice la fel de tipice ca întotdeauna, chiar dacă sunteți în izolare acasă. Explicați că motivul pentru care v-ați aprovizionat mai mult și nu mergeți la școală sau la muncă este să vă ajutați comunitatea prin a nu răspândi boala către alții sau a lua boala .
- Copii mai tineri de vârstă școlară fac față temerilor lor prin joc. Aceștia se pot juca de-a medicul sau pot folosi un set Lego pentru a crea un spital care ajută oamenii. Acesta este un mod normal pentru ei de a-și gestiona anxietățile, inclusiv repetarea jocurilor .
- Unii copii de vârstă școlară vor deveni mai nervosi sau pot sa poarte imatur varstei și sunt mai supra-solicitați. O astfel de „regresie” este o modalitate de exprimare a fricii. Acesta nu este momentul pentru a le spune pur și simplu „maturizeaza-te !”, chiar dacă comportamentul este frustrant. Este posibil să aibă nevoie de mai mult timp cu tine – citindu-i, urmărind împreună o emisiune TV, desenând sau jucându-va impreuna .
- Opriți televizorul cât mai mult posibil si alte sisteme digitale. Copiii de vârsta școlară s-ar putea să nu înțeleagă tot ceea ce aud și văd pe ecran. De exemplu, dacă există rapoarte de focare sau decese în cealaltă parte a țării, este posibil să nu știe cât de departe este acest loc sau că germenii nu se pot răspândi în casa lor din locuri îndepărtate.
Adolescenți și tineri (vârsta între 13 și 18 ani) :
- Ei au auzit probabil multe despre COVID-19 și potențialul pericol al acestuia. Sunt suficient de maturi pentru a înțelege modul în care se răspândește, măsurile preventive și riscurile viitoare. Purtați conversații deschise, începând cu întrebări deschise despre ceea ce știu, despre ce ii îngrijorează și despre cum se simt.
- Copiii de această vârstă sunt suficient de maturi pentru a urmări știrile cu dvs. sau pentru a merge online și pentru a explora site-uri de încredere pentru a afla mai multe despre boală. Stați cu ei în timp ce vizionați și discutați despre ceea ce văd și citesc și despre modul în care boala le poate afecta viața.
- Adolescenții și adulții tineri vă pot ajuta să faceți cumpărături, să vă jucați cu frații mai tineri, să pregătiți mese și să faceți alte sarcini pentru a vă pregăti pentru o posibilă carantină. Includerea lor în efortul de a proteja familia îi ajută să se simtă apreciați, iar această împuternicire diminuează anxietatea.Cel mai important pentru ei sunt gestionarea temerilor legate de viitor : examene ,scoala , cat va dura ,ce voi face cu viata mea , ce viitor ma asteapta . Nu neglijati relatiile lor si relationarea cu gasca lor de prieteni. Acordati-le intimitate in acest sens sa poata discuta in liniste si intimitate .
Si foarte important indiferent de varsta , invatati-i acum grija si compasiunea pentru ceilalti. Aratati-va disponibilitatea de a ajuta pe altii mai defarozitati, care au probleme din cauza somajului , ajutati un vecin in varsta , samd .
Este o buna ocazie de a va orienta spre implementarea valorilor bune de viata si ale comunitatii.
Din pacate aceasta stare de izolare scoate la suprafata si problemele familiilor disfunctionale , dar despre asta vom vorbi intr-un articol viitor .
Sper ca aceste sfaturi va sunt utile . Pentru mai multe informatii abonati-va Aici
Sanatate si alegeri intelepte va doresc !