Modelul PERMA – test si plan de actiuni

Toată lumea pare că este în căutarea fericirii, dar ce se întâmplă dacă am avea un model – cum ar fi modelul PERMA – care să ne ajute?

Există multe modalități de a ajunge la fericire, inclusiv să vă antrenați mintea pentru fericire.

Modelul teoretic al fericirii (PERMA) creat de  Seligman ne ajută să înțelegem aceste elemente și ce putem face pentru a maximiza fiecare element pentru a ajunge la o viață plină de fericire.

Modelul PERMA al Seligman

 

Martin Sligman  unul dintre fondatorii psihologiei pozitive. Seligman consideră că aceste cinci elemente pot ajuta oamenii să se atinga  o viață  împlinita , fericire și sens.

Instituțiile pot utiliza, de asemenea, acest model pentru a dezvolta programe care ajută oamenii să descopere și să utilizeze noi instrumente cognitive și emoționale.

Explorăm fiecare dintre aceste elemente mai jos.

P – Emoție pozitivă

Acest element este, poate, cea mai evidentă legătură cu fericirea. Concentrarea pe emoții pozitive este mai mult decât zambetul : este abilitatea de a rămâne optimist  și de a privi trecutul, prezentul și viitorul din perspectivă constructivă.

O viziune pozitivă poate ajuta în relații și în muncă și îi poate inspira pe ceilalți să fie mai creativi și să aibă mai multe șanse. În viața tuturor, există valori maxime și minime; concentrarea pe „valori minime” îți crește șansele de a dezvolta depresie.

Cum putem face diferența între plăcere și plăcere pentru asta? Plăcerea este legată de satisfacerea nevoilor corporale de supraviețuire, cum ar fi setea, foamea și somnul. În timp ce plăcerea provine din stimularea intelectuală și din creativitate.

Acest tip de emoție pozitivă este crucială. Poate ajuta oamenii să se bucure de sarcinile zilnice din viața lor și să persevereze cu provocările cu care se vor confrunta rămânând optimisti cu privire la rezultatele ulterioare.

E – Implicare

Activitățile care răspund nevoii noastre de implicare inundă corpul cu neurotransmițători și hormoni pozitivi care ridică sentimentul de bunăstare al cuiva. Această implicare ne ajută să rămânem prezenți, precum și să sintetizăm activitățile în care găsim calm, concentrare și bucurie.

Oamenii găsesc plăcere în diferite lucruri, fie că este vorba de un instrument, de a juca un sport, de a dansa, de a lucra la un proiect interesant la muncă sau la un hobby.

Când timpul „zboară” cu adevărat în timpul unei activități, este prosibil, deoarece persoanele implicate experimenteaza acest sentiment de implicare.

Cu toții avem nevoie de ceva din viața noastră care ne absoarbe în momentul actual, creând un „ flux ” de imersiune fericită în sarcină sau activitate. Acest tip de „flux” de implicare ne extinde inteligența, abilitățile și capacitatile emotionale.

R – Relații

Relațiile și conexiunile sociale sunt cruciale pentru vieți semnificative.

Prea adesea, căutarea fericirii are această notiune occidentală a „individualității” în care fiecare persoană își conduce nava fericirii personale spre țărm. Acest lucru nu este realist. Suntem fiinte sociale care sunt greu de legat și depind de alți oameni. De aici, nevoia de bază pentru relații sănătoase.

Prospectăm conexiuni care promovează dragostea, intimitatea și o interacțiune emoțională și fizică puternică cu alți oameni. Relațiile pozitive cu părinții, frații, colegii, colegii și prietenii sunt un ingredient cheie pentru bucuria generală. Relațiile puternice oferă, de asemenea, suport în momentele dificile care necesită rezistență.

Practic, centrele noastre de durere devin activate atunci când riscăm izolarea. Din perspectivă evolutivă, izolarea este cel mai rău lucru pe care l-am putea face pentru supraviețuire.

Aceste centre de activare sunt precum alarmele de incendiu din corp, care descurajează oamenii să continue să simtă această durere și, în mod ideal, să se reconecteze social cu cineva sau cu un grup. Avem nevoie, din punct de vedere neurologic, să știm că aparținem unui grup; ne ajută să ne simțim în siguranță și să fim apreciați.

M – Înțeles

Având un răspuns la „de ce suntem pe acest pământ?” este un ingredient cheie care ne poate conduce către împlinire.

Religia și spiritualitatea oferă multor oameni un sens, deoarece pot avea o companie  bună, creșterea copiilor  cu valori inalte , voluntariat pentru o cauză mai mare și exprimându-se creativ. Iti descoperi un sens si un scop in viata .

Din păcate, mass-media adoră stralucirea și urmărirea bogăției materiale, impactând mulți oameni să simtă că banii sunt poarta către fericire. Deși avem nevoie de bani pentru a plăti nevoile de bază, odată ce aceste nevoi de bază sunt îndeplinite și stresul financiar nu este o problemă, banii nu reprezintă ceea ce oferă oamenilor fericirea.

Înțelegerea impactului muncii dvs. și de ce ați ales să vă prezentați la munca vă poate ajuta să vă bucurați de sarcini și să fiți mai mulțumit de ceea ce faceți.

A – Realizări

A avea obiective și ambiție în viață ne poate ajuta să realizăm lucruri care ne pot da un sentiment de realizare. Ar trebui să vă realizați obiective realiste care pot fi îndeplinite și doar să depuneți efortul pentru atingerea acestor obiective vă poate da deja un sentiment de satisfacție atunci când atingeți în cele din urmă aceste obiective, va fi atins un sentiment de mândrie și împlinire.

A avea realizări în viață este important să ne împingem pe noi înșine să prosperam și să înflorim .

In articole viitoare vom discuta despre scop si obiective .

Succes !

Daca ti-a placut ,nu uita sa adaugi un comentariu .

Daca vrei sa fi in contact cu noutatile , aboneaza-te la   Resurse

Iata mai jos un link care va ajuta sa realizati nu doar testarea starii actuale ,dar si stabilirea unui plan consistent  pe baza modelului PERMA

https://permahsurvey.com/dashboard/

Resurse video