Cum gestionam bugetele pentru cadouri de pe lista Mosului ?

Luna decembrie  este acea perioada din an ,  în care parca ” zilele intra în sac ”   conform unei zicale romanești  .

Multe de făcut la job , acasă și task-urile parca nu se mai termina !

Bugetul de timp și bani am vrea să fie nelimitat ,  și din păcate nu este așa , de aceea organizarea și planificarea sunt esențiale în aceasta perioada .

Chiar daca zilele par să intre în ”sac” , tot în sac pot ajunge și banii noștri – în sacul Moșului , desigur .

Astăzi doresc să vorbesc despre bugetul alocat cadourilor, în special pentru cei mici. Chiar daca ai copii mai mici și ai crede că se vor mulțumi cu câteva jucării colorate și interactive , vei rămâne surprins( a) să vezi ce așteptări au , că vor așteptă acele jucării scumpe promovate la reclame pe programele TV destinate copiilor, iar școlarii de 8-12 ani , deja cer adevărate gadget-uri tehnologice de ordinul miilor de lei .

Desigur că vrem să păstram tradițiile și magia sărbătorilor , scrisoarea adresata Moșului și ridicata în secret  de el sau spiridusii lui  , dar să fim serioși ! Crăciunul este frumos prin bucurie , simplitate , dragoste și nu prin epatarea unor extravagante pe care nu ni le permitem. Pentru că aici este cheia să sărbătorim frumos cu ce avem și cât ne permitem. Daca visam un Crăciun că în filme trebuie să fie în buget , nu să rămânem cu datorii.

Așadar , cum gestionam bugetele pentru cadouri fară a dezamăgi pe nimeni  și fară a rămâne cu datorii ?

În continuare câteva sugestii practice , aplicate și verificate de mine personal .

  • Stabiliți așteptări realiste pentru copii de la vârste fragede – explicați-le despre bani și  despre faptul că Mosul vrea să aducă daruri și bucurie tuturor copiilor și de aceea bugetul lui este limitat la toți copii – astfel dezvoltați și generozitatea copilului și începeți bazele educației lui financiare
  • Discutați din timp despre ce și-ar dori , cu atât mai mult cu cât cei mai mărișori ar putea să puna într-o scrisoare desenata sau scrisa ce își doresc și pentru mulți părinți asta este o ”obligație” de genul ” nu vreau/nu pot să îmi dezamăgesc copilul/nu vreau să îl văd plângând  ”. De aceea a afla din timp dorințele lui vă ajuta să îi canalizați așteptările spre cadourile pe care vi le permiteți și spre cadouri realistice – știm cata imaginație au copiii și pot așteptă cele mai năstrușnice lucruri plăsmuite de imaginație .
  • Atenție cum vă comportați de-a lungul anului cu darurile ! Daca ați obișnuit copilul cu cadouri dese și costisitoare de-a lungul anului fară a fi ocazii speciale , vă dați seama ce așteptări poate avea de Crăciun ! De aceea practicarea minimalismului de-a lungul anului   în ceea ce privește îndeplinirea dorințelor este de dorit pentru a seta așteptări realiste pentru copii.
  • Eu de exemplu cumpăr anticipat ,chiar și din vara ,daruri și le păstrez bine ascunse pe măsură ce găsesc acel ceva ce stiu că îl vă încântă pe copil sau e la reducere , etc. Acest mod de a acționă mă ajuta să nu am toate cheltuielile intensive în luna decembrie .
  •   Dacă copilul dvs. are o listă foarte lungă – și să recunoaștem, majoritatea copiilor adoră să scrie liste de dorințe fantastic de lungi – încurajați-i să numere articolele în ordine și să fie clar că este o listă de dorințe, mai degrabă decât un formular de comandă și că vă fi minunat să obțineți câteva dintre lucrurile menționate.
  •  De asemenea, aș sfătui părinții să nu raporteze niciodată ceea ce primește un copil de Crăciun cu orice fel de comportament drăguț , bun , merituos etc , dacă copilul tău primește mai puțîn decât un alt copil să știe că nu vă fi pentru că celălalt copil este mai bun sau mai drăguț – niciun copil ar trebui să creadă altfel.
  • Craciunul este o  ocazie excelentă de a folosi acest timp pentru a reflecta la ceea ce avem și la ce este bun în viața noastră. Încurajarea copiilor să participe la un eveniment caritabil, cum ar fi cutii de pantofi pentru alțîi sau doanarea de  jucării  sunt modalități de modelare și prin care arătați că sunteți o familie căreia îi pasă de ceilalți .
  • Părințîi care fac presiuni asupra lor înșiși pentru a face totul și pentru a obține fiecare gadget sau cadou dintr-o listă, pot rata  distracția de Crăciun. În schimb, concentrează-te pe ceea ce înseamnă cu adevărat Crăciunul , nașterea lui Hristos , timpul petrecut cu familia și bucuria anotimpului  ( vizitați târguri de Crăciun , vizionați filme de familie cu tematica Crăciun  împreună , plimbări în natura , participați la ateliere de Crăciun , realizați decorațiuni handmade împreună , citiți povesti de Crăciun , citiți despre nașterea lui Isus , faceți pregătiri împreună )- toate acestea fac parte din spiritul Crăciunului și darurile sunt parte din poveste.

Daca v-a plăcut sau doriti sa completati cu sfaturi , simtiti-va liberi la comentarii !

Cu drag ,

Amalia

Solicita pe e-mail gratuit :  Diploma  de Craciun , Scrisoare catre Mos Craciun si  Lista activitati de famile si o poezie Craciun .

 

 

 

 

    SUNT DE ACORD CU PRELUCRAREA DATELOR MELE PERSONALE (NUME, PRENUME, TELEFON, ADRESA DE EMAIL)