Despre spiritualitate si antreprenoriat
De mult mi-am dorit sa scriu un articol despre spiritualitate si antreprenoriat din punct de vedere biblic.
Inainte sa intru in subiect , permiteti-mi sa va intorduc in subiect.
Pe masura ce mediul de afaceri devine tot mai competitiv calitatile necesare pentru a dezvolta un business de succes si sustenabil pe langa inteligenta (IQ ) , management performant si leadership are tot mai mult nevoie de inteligenta emotionala ( EQ) si dezvoltare personala , iar in viitor va deveni o normalitate inteligenta spirituala (SQ) .
Aceasta SQ nu este un concept nou – omenirii ii este cunoscuta de mii de ani . Dovada nevoii de SQ este evidenta prin miile de carti de spiritualitate scrise in ultimii zeci de ani. Cu toate astea nu toate au invataturi complete sau accesibile si aplicabile , ori sunt anumite adevaruri, principii si adevaruri spirituale scoase din context sau trunchiate , altele reusind sa te abata cu totul .
Nu doresc sa fac istoria practicilor spirituale , de aceea ma voi indrepta spre o carte bogata si anume , Biblia , nu intamplator denumita si Cartea Cartilor . Pe langa implinirea si cresterea spirituala ea contine adevarate comori de intelepciune si indrumare pentru toate domeniile vietii .
Se spune ca toti suntem fiinte spirituale, traind o experienta umana. Adesea suntem atat de prinsi in aceasta experienta umana, incat uitam de natura noastra mult mai mare si anume natura divina . Pe masura ce ne conectam la acest nivel superior al existentei noastre, vom descoperi in viata noastra de afaceri si management , o viata orientata spre mai multa implinire, inspiratie si, in mod natural, mai mult succes.
Asadar , ce este spiritualitatea in afaceri?
Exista o gama larga de perspective : unii oameni spun ca pur si simplu intruchipeaza valorile lor personale de onestitate, integritate si munca de buna calitate. Altii spun ca trateaza colegii si angajatii lor intr-un mod responsabil si grijuliu. Pentru altii, participarea la grupuri de studiu spiritual ,rugaciune sau meditatie, ori pur si simplu o ghidare intuitiva este spiritualitate . Indiferent ce cale spirituala alegi trebuie sa te asiguri ca este o cale reala si nu una amagitoare , iar asta o descoperi urmarind rezultatele tale .
Multi oameni din vremurile actuale descopera ca exista mai mult in viata – si in afaceri – decat profituri. Banii ca linie de baza unica a unei afaceri sunt din ce in ce mai des de domeniul trecutului. Se dezvolta noi modele de business si leadership care au ca finalitate profitul , dar prin alte metode.
Unii oameni de afaceri se simt confortabil folosind cuvantul „spiritualitate” in mediul de lucru, deoarece este mai generic decat „religie”. In loc sa sublinieze credinta asa cum o face religia, cuvantul spiritualitate accentueaza modul in care valorile sunt aplicate si intruchipate. Alti oameni nu se simt confortabil cu cuvantul „spiritual” si prefera sa vorbeasca mai mult despre valori si etica atunci cand descriu aceleasi lucruri pe care altii le-ar numi spirituale. Dar exista unii oameni de afaceri care vorbesc despre Dumnezeu ca partener de afaceri.
Multi oameni folosesc rugaciunea la locul de munca din mai multe motive: pentru indrumare in luarea deciziilor, pentru a se pregati pentru situatii dificile, cand trec printr-un moment dificil sau pentru a multumi pentru un succes , o realizare si pentru a se asigura ca actiunile lor sunt in concordanta cu voia divina .
Afacerile durabile, investitiile sociale si spiritualitatea in materie de afaceri sunt semnele pline de speranta ca afacerile se pot transforma din interior. Ceea ce se dezvolta acum , este o noua atitudine fata de locul de munca ca loc de indeplinire a scopului mai profund al individului . In fiecare zi, din ce in ce mai multe intreprinderi contribuie la crearea unei lumi mai bune, fiind mai responsabili din punct de vedere social in tratarea oamenilor si a mediului.
Dar , haideti sa vedem cateva idei despre munca si antreprenoriat regasite in Biblie si aplicate si aplicabile in secolul 21 .
Un antreprenor este cel care jongleaza cu mai multe responsabilitati, iar Biblia este plina de pilde si povestiri despre experienta omenirii cu Dumnezeu. Exista multe versete biblice care ne invata lectii despre afaceri.
Intr-adevar, cine dintre voi, voind sa construiasca un turn, nu sta mai intai sa calculeze cheltuiala, daca are cu ce sa-l termine? (Luca 14:28)
Ce putem intelege de aici ? Fa-ti un plan de afaceri , un proiect bine documentat si asigura-te ca ai resursele personale , interioare si financiare necesare pana la momentul in care vei ajunge pe profit.
Nu stiti voi ca cei care alearga pe stadion, toti alearga, insa numai unul primeste premiul? Alergati in asa fel ca sa-l castigati! (Corinteni 9:24)
Antreprenoriatul este un maraton, nu un sprint. Ia-o usor si fa lucrurile pas cu pas. Nu te avanta in cursa cu toate resursele, pentru ca foarte rapid le vei epuiza si nu iti va ramane nimic pentru a continua.
Seamana samanta dimineata, iar seara nu-ti odihni mana de la semanat, fiindca nu stii care samanta va rasari, aceasta sau cealalta, sau daca amandoua vor fi la fel de bune. (Eclesiastul 11:6)
Pregateste-te sa investesti timp, efort, bani si dedicare pentru ca lucrurile nu vor fi intotdeauna simple si nu vei sti intotdeauna ce ai de facut. Va trebui sa experimentezi si sa incerci mai multe metode pana cand vei reusi. Si ca la orice insamantare trebuie sa ai rabdare , unele recolte apar mai greu , pot dura ani. Stim cu totii ca deobicei buruienile cresc cel mai rapid . Asa ca nu te dezarma de rabdare si incredere in Dumnezeu.
Cine se uita dupa vant nu mai seamana, iar cine se uita dupa nori nu mai secera. (Eclesiastul 11:4)
In antreprenoriat, este nevoie de curaj, intuitie si capacitatea de a lua decizii rapide pentru ca uneori poti pierde oportunitati valoroase daca tragi prea mult de timp sau astepti momentul prielnic . Momentul prielnic nu va veni asa cum ti-l imaginezi tu si nici oportunitatile nu te vor astepta la nesfarsit . Ideile de afaceri pot deveni invechite sau puse in practica de cei mai indrazneti .
Cand nu este chibzuinta, poporul cade, dar biruinta vine prin marele numar de sfetnici. (Proverbe 11:14)
Atunci cand decizi sa iti deschizi propria afacere, trebuie sa fii constient de faptul ca devii raspunzator pentru tot ceea ce se intampla in firma. Desi multi au tendinta de a lua toate sarcinile asupra lor, nu este nimic rau in a delega sau a cere ajutor si a te sfatui . Cauta sprijin la angajati, dar si la alti oameni din anturajul tau, alti antreprenori sau experti , pentru ca este un numar limitat de lucruri pe care ar trebui sa le poti face perfect sau sunt atat de urgente si importante de a fi facute exclusiv de tine .
Sa nu asupresti pe aproapele tau si sa nu storci nimic de la el prin sila. Sa nu opresti pana a doua zi plata celui tocmit cu ziua. (Leviticul 19:13)
Relatiile cu angajatii nu sunt intotdeauna cele mai simple, dar incearca sa eviti, pe cat de mult posibil, situatiile conflictuale. Trateaza angajatii cu respect si ofera-le beneficii de care au nevoie pentru a fi multumiti la locul de munca, pentru ca, in cele din urma, un angajat fericit inseamna un client multumit. Plateste salariile la timp ! Deasemenea alege cu grija domeniul de business si nu intra intr-unul doar pentru ca este profitabil , dar care nu este constructiv pentru oameni sau este contrar valorilor tale si mai mult principiilor divine .
Cine iubeste disciplina iubeste cunoasterea, dar cine uraste reprosul este un prost. (Proverbe 4:7)
Feedback-ul onest este un cadou. Cere pareri si accepta-le ca pe oportunitati de invatare. Incearca sa nu fii defensiv si concentreaza-te, in schimb, pe dezvoltare. Sa inveti in permanenta pe tot parcursul vietii este cheia succesului in afaceri.
Iata inceputul intelepciunii: dobandeste intelepciunea, si cu tot ce ai, dobandeste priceperea. (Proverbe 4:7)
Cauta continuu oportunitati prin care sa-ti dezvolti abilitatile. Urmeaza cursuri online, citeste carti de business si mergi la conferinte, fa parte dintr-un grup de business . Intelepciunea nu inseamna doar sa dobandesti cunstinte si experienta, dar si sa fii capabil sa le folosesti corect.
In continuare vreau sa te stimulez cu alte cateva versete despre binecuvantare si belsug, pe care te invit sa le deslusesti pentru tine ,viata si afacerea ta ca semnificatie si evaluare .
Ieremia 17: 7-8:
Binecuvantat este omul care se increde in Domnul si a carui speranta este Domnul. 8 Caci el va fi ca un copac plantat de ape si care isi intinde radacinile langa rau si nu va vedea cand va veni caldura, dar frunza ei va fi verde; si nu va avea grija in anul secetei si nici nu va inceta sa dea roade.
Proverbe 16:3
Dezvaluie-i Domnului lucrarea ta si se vor realiza gandurile tale.
Ieremia 29:11:
Caci stiu gandurile pe care le gandesc fata de tine, spune Domnul, ganduri de pace si nu de rau, pentru a-ti oferi un sfarsit asteptat.
Luca 6: 27-28:
Dar eu va spun celor ce auziti: Iubiti-i pe vrajmasii vostri, faceti bine celor ce va urasc, 28 Binecuvantati pe cei care va blestema si rugati-va pentru cei care va folosesc in ciuda voastra.
Luca 6:45:
Caci nu este niciun pom bun care sa faca fructe rele si, iarasi, niciun pom rau care sa faca fructe bune, pentru ca orice pom se cunoaste dupa fructele proprii: doar nu se culeg smochine din spini si nici struguri din maracini. 45 Omul bun scoate binele din tezaurul bun al inimii sale, iar cel rau scoate raul din tezaurul rau al inimii sale. Caci gura lui vorbeste din prisosul inimii.
Daca v-a placut articolul , meditati si integrati aceste comori in viata si business-ul vostru si studiati mai mult si autentic si mai presus de toate aplicati . Si impartasiti gandurile si experientele voastre in comentarii .
Cu drag ,
Amalia