8 motive pentru care esueaza deciziile luate de Anul Nou

Anul Nou  este momentul din an in care se iau cele mai multe decizii sau mai degraba oamenii isi pun dorinte cu speranta ca ele se vor implini.

În timp ce atât de mulți oameni aspiră să atingă obiective ambițioase si spera sa li se implineasca dorintele , doar 12% dintre ei vor experimenta si simti  gustul victoriei. Sună rău? Da,suna rau.. Doar in tara noastra mai mult de  10  de milioane de oameni vor renunța probabil la rezoluția lor înainte de a putea spune „confetti”.

Fie ca iti doresti sa slabesti , sa renunti la un obicei prost, sa iti cresti veniturile sa strangi bani pentru avansul la o masina , casa sau vrei sa iti planifici o vacanta de vis  toate au in comun niste elemente importante care te pot face diferenta intre succes si esec .

Asadar , sa vedem de ce 88 % din deciziile luate de Revelion se evapora pana la sfarsitul lunii ianuarie ?

  1. Deciziile si dorintele sunt vagi

 

Dorintele si deciziile trebuie sa fie transformate in obiective specifice .

Un obiectiv nu este o dorinta de tipul : o sa slabesc, o sa plec intr-o vacanta visata , o sa imi schimb masina. Nu , un obiectiv este o decizie ferma caracteizata de criterii clare. Cea mai cunoscuta metoda pentru crearea de obiective este metoda SMART , un acronim provenit din engleza , dar care transpus in romana se formuleaza asa :

 

S– specific – slabesc  6 kg in 6 luni , economisesc 300 lei pe luna pentru avans masina – deci un obiectiv general trebuie transformat in specific;

M– masurabil –slabesc 1 kg lunar , adica obiectivul trebuie sa fie masurabil sa stim care sunt indicatorii de urmat pentru a atinge obiectivul;

A – de atins -tangibil- adica este o decizie pe care o putem pune in practica , posibil de atins. Pentru ca nu ne putem propune obiective imposibile sau cu sanse minime de reusita…nu vom fi motivate sa le facem .

R– relevant – adica este suficient de relevant , motivant pentru mine  ? Ce ma motiveaza sa slabesc, este relevant sa imi schimb masina , sa aplic la un credit de locuinta ? Cat de motivant si relevant este acest obiectiv ?

T – temporizat, tangibil- intr-un interval de timp stabilit. Este important sa stabilim timpi pe obiectiv si pasii obiectivului .

 

Asadar , verifica aceste dorinte ale tale prin filtrele  de mai sus si denumeste-le  in asa fel incat sa cuprinda elementele de mai sus .

 

  1. Nu iti place procesul

Chiar daca ai stabilit obiectivul perfect si nu iti place procesul vei esua . Daca deja urmezi o dieta, dar tu o urasti  , nu este cazul sa incepi una si mai drastica , dimpotriva cauta sa stabilesti un proces care sa iti faca placere. Este important sa stabilesti pasi mici in obiectivul tau , un proces si un plan de actiuni de urmat astfel incat sa iti faca placere si sa fie motivant pentru tine.

  1. Motivatie insuficienta sau deloc

Daca motivatia ta descreste este important sa revezi relevanta obiectivului. Totodata , ai grija sa sarbatoresti micile victorii si sa traiesti starea de “ca si cand” s-a implinit . Pastreaza mereu in minte cum te vei simti, cum va fi cand obiectivul tau va fi implinit.

 

  1. Nu te izola

Uneori reusita este mai mare in 2 si chiar mai multi . Alatura-te cu persoane, colegi, prieteni , grupuri care au aceleasi obiective ca si tine .

Sunt atatea grupuri de sprijin in atatea domenii : cum sa slabesc, cum sa economisesc,etc.

  1. Invata

Recunoaste-ti punctele slabe , recunoaste daca ai nevoie de cunostinte in plus pentru un obiectiv. Poate ai nevoie de o anumita specializare , un curs , o carte . Nu ezita sa te instruiesti. Daca vei aplica macar o notiune invatata dintr-un articol ,carte sau un curs bun , vei fi deja in castig.

  1. Nu fi prea aspru cu tine

Daca ai mai incercat in trecut si nu ai reusit , incearca din nou , dar de data asta diferit si mai bine.

  1. Ai rabdare

Unele obiective necesita timp. Uneori nu scapi de un obicei peste noapte , mai ales daca il ai de mult timp, nu slabesti intr-o luna brusc . Unele obiective necesita rabdare .

  1. Punct si de la capat

Nu va judecati, nu va straduiti prea tare , aveti rabdare .

Nu ezitati sa reevaluati obiectivul si daca ati avut o abatere luati-o de unde ati ramas sau incepeti din nou cu mai multa incredre in voi .

 

Nu uitati sa notati si sa urmariti activitatile pentru indeplinire obiectiv . Sansele sa reusiti cresc spectaculos daca aveti un plan scris pe care sa il urmariti indeaproape.

Puteti descarca acest calendar

 

Succes maxim in 2020 ! 

Daca v-a placut , nu ezitati sa lasati comentarii sau sa ne contactati .

Poate va intereseaza si  Porneste in forta in 2020 !

 

Autor Amalia Salcie